Alianta Bugetarilor intentioneaza sa sesizeze Avocatul Poporului privind neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta care prevede normele de aplicare a Legii salarizarii unice pentru anul 2010, potrivit liderului Alma Mater, Anton Hadar.

"Analizand situatia in care se afla in momentul de fata Legea salarizarii unitare si mai ales aparitia in regim de urgenta a unei ordonante in care sunt prevazute normele de aplicare a acestei legi pentru anul 2010, Alianta Bugetarilor a hotarat urmatoarele: solicitarea unei intalniri de urgenta cu premierul Emil Boc, aceasta avand ca obiectiv discutarea ultimelor legi elaborate fara consultarea sindicatelor, intalnire intre premierul Romnaniei si reprezentantii federatiilor reprezentative nationale ale Aliantei Bugetarilor. A doua decizie foarte importanta a Aliantei Bugetarilor o reprezinta trimiterea unei scrisori catre toti parlamentarii Romaniei si catre liderii partidelor reprezentative majoritare din Romania si in aceasta scrisoare dorim sa aratam ca legea care a fost trimisa in aceste zile, respectiv ordonanta privind modul de calcul al salariilor este una neconstitutional", a declarat Hadar dupa intalnirea membrilor Aliantei Bugetare, potrivit NewsIn.

Reprezentantii Aliantei Bugetare cer sprijinul parlamentarilor pentru a sesiza Curtea Constitutionala in privinta neconstitutionalitatii ordonantei. "Aceasta incalca foarte grav un principiu fundamental al Uniunii Europene si o lege importanta a tarii, care se numeste Legea negocierii contractelor colective de munca. Ni se ingradeste dreptul de a negocia noi drepturi pentru ca stim cu totii ca in legile pe care le avem pana acum acestea sunt socotite drepturi minimale. Ingradirea acestui drept este un abuz care ne va conduce in mod cert la minimizarea luptei noastre sindicale. Se incearca a se da o lovitura fara de seaman miscarii sindicale romanesti", a mai spus Hadar.

Guvernul propune, intr-un proiect de ordonanta de urgenta discutat tot joi la Ministerul Muncii, eliminarea sporului de doctorat la profesori, masura considerata de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) ca daunatoare pentru pregatirea cadrelor didactice.

Proiectul respectiv, denumit "Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora precum si alte masuri in domeniul bugetar", prevede eliminarea sporului 15% pentru cadrele didactice care au titlul stiintific de doctor.

"Aceasta masura va fi discutata joi la Ministerul Muncii si completeaza Legea 330/2009 privind salarizarea unitara a bugetarilor. Bineinteles ca nu suntem de acord cu o astfel de propunere, care elimina ceea ce, pana acum, aducea in preuniversitar personal bine pregatit, pentru un invatamant de calitate", a comentat secretarul general al FSLI, Liviu Pop.

Legea salarizarii unitare a bugetarilor, unul din cele mai controversate proiecte legislative din ultimii ani, cel putin din punctul de vedere al angajatilor din invatamant, a intrat in vigoare la 1 ianuarie, anexe la aceasta lege urmand sa fie discutate pana la 30 iunie. Legea prevede, in principal, ca sporurile si alte indemnizatii ale bugetarilor sa fie incluse in salariul de baza, alte sporuri urmand sa fie acordate in limita de 30% din salariul de baza.

Personalul din invatamant si profesorii debutanti raman in continuare cei mai prost platiti din sistemul bugetar, cu un coeficient de salarizare pornind de la 1,65, potrivit Legii salarizarii unitare. Angajatii din educatie sunt nemultumiti si de faptul ca numeroase sporuri eliminate, cum ar fi salariul de merit sau sporul pentru mediul rural, nu au fost introduse in salariul de baza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri