Reducerea salariilor in valuta ale angajatilor de la misiunile diplomatice ale Romaniei in strainatate va contribui pana la sfarsitul acestui an la economii de 35%, si nu de 25% din volumul masei salariale a MAE calculate in RON, a declarat ministrul de externe Teodor Baconschi.
El a precizat ca prin reducerile de costuri deja decise in urma cu cateva luni se realizeaza economii de aproape 1,6 milioane de euro la bugetul alocat pentru anul 2010.

Intr-o conferinta de bilant la sase luni de mandat, Baconschi a afirmat ca in Ministerul de Externe au fost facute diverse simulari vizand reducerea personalul diplomatic, tehnico-administrativ, precum si reducerea masei salariale, fara ca prin aceste masuri sa fie afectata "functionalitatea sistemului", informeaza NewsIn.

"Specificul MAE ne-a pus in situatia de a deveni cumva - in mod obiectiv, nu este o virtute a cuiva - si campioni in reducerea masei salariale, pentru ca, dat fiind impactul reducerii de costuri si salarii in exterior, am constatat ca suntem in situatia de a diminua masa salariala a MAE cu 35 %, nu cu 25%. Vom face acest lucru in convingerea pe care o impartasesc si cei mai multi dintre romani, ca este vorba de masuri obiectiv necesare si temporare", a precizat Baconschi.

"Ne inscriem, in reducerile de personal si reducerea masei salariale, chiar mai bine decat alte structuri, pentru ca reducerea de salarii in valuta in exterior la misuni diplomatice va duce la economii in RON de 35% pana la sfarsitul acestui an", a explicat ministrul Baconschi.

El a adaugat ca in prezent se lucreaza la o organigrama care va fi prezentata in sedinta de guvern, iar ulterior va fi adoptata o hotarare de guvern privind reorganziare MAE, urmand ca cifrele finale pe Centrala si misiuni sa fie anuntate in aproximativ o saptamana.

MAE a operat deja o serie de reduceri de personal si de cheltuieli materiale. "Am solicitat inca de acum cateva luni tuturor misiunilor diplomatice si serviciilor consulare stabilirea unor masuri pentru reducere cu 20% a cheltuielilor cu bunuri si servicii in structura bugetara pe 2010", a mentionat seful diplomatiei romane. El a adaugat ca in urma acestor masuri, reducerea cheltuielilor se ridica la 1.273.459 de dolari americani (echivalentul a circa 1.012.000 de euro) si respectiv 564.772 de euro.

In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor la misiunile diplomatice din strainatate, Baconschi a afirmat ca sunt avute in vedere sedii mai putin costisitoare sau diminuarea chiriilor pentru spatiile inchiriate ale caror contracte expira in 2010. " Vom generaliza pe cat posibil achizitionarea biletelor de avion de la companiile low-cost", a afirmat ministrul de externe.

El a mai declarat ca abonamentele la telefonia fixa si mobila ale diplomatilor romani de la misuni au fost destul de drastic reduse. "Am redus cu 10 pana la 20% consumul la utilitati, apa energie electrica, inclusiv la locuintele inchiriate. Am trecut in 'parcul rece' al misiunilor toate masinile care putea fi trecute din parcul activ in cel rece, pentru a putea reduce si consumul de carburanti", a precizat ministrul.

In plus, Baconschi a spus ca MAE a reusit sa aplice o regula care deja aparuse pe hartie si anume ca ambasadele sa nu mai faca "servicii gratuite de taximetrie pentru numeroasele delegatii romane care se deplaseaza in straintate".

"Din motive dictate de circumstantele economico-financiare, fiecare delegatie, indiferent de institutia trimitatoare, va trebui sa-si plateasca deplasarile auto si sa nu se mai bazeze pe parcul auto al ambasadelor noastre", a subliniat ministrul Teodor Baconschi.

In ceea ce priveste posibila inchidere de ambasade sau consulate ale Romaniei, ministrul de externe a spus ca a prezentat premierului o nota privind "o lista neagra" cu o serie de misiuni diplomatice si consulare. El a precizat ca singura reducere rezonabila si fara costuri politice mari priveste cateva consulate care costa statul roman mai mult decat incaseaza din taxe. In context, ministrul Teodor Baconschi a reamintit ca inchiderea unei misiuni inseamna inchiderea relatiei cu un stat, "cu piata acelui stat, cu sustinerea acelui stat in organizatiile internationale".

"Niciun stat nu este bucuros sa-l anunti ca nu te mai intereseaza relatia cu el", a repetat ministrul Baconschi o declaratie facuta si cu alte ocazii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri