In contrast cu nivelul si orientarea discursului public autohton, Bucurestiul a gazduit, discret, in ultimele trei zile, intalnirea anuala europeana a Comisiei Trilaterale, unde elita internationala a dezbatut subiecte privind viitorul Europei, relatiile cu China si Rusia, sau situatia Transnistriei.
Lideri din industrie si banking, fosti si actuali inalti deminitari, sau personalitati din banci centrale si lumea academica s-au reunit incepand de vineri seara la Ateneul Roman, cand au avut ocazia sa urmareasca un concert de muzica simfonica organizat de Banca Nationala a Romaniei, unde au fost interpretate partituri apartinand exclusiv unor compozitori romani, scrie Mediafax.

De altfel, guvernatorul BNR Mugur Isarescu este primul roman membru al Comisiei Trilaterale, din care mai face parte si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Gazda primei zile de discutii a fost tot Banca Nationala a Romaniei, iar membrii Trilateralei si invitatii au primit la intrare, in avanpremiera, probabil, cate un exemplar din volumul "With friends like these ... the Soviet bloc's clandestine war against Romania" al istoricului american Larry Watts, cu o prefata scrisa de fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Ioan Talpes.

Dupa o prezentare destul de vasta a situatiei din Romania, prezidata chiar de Isarescu, filonul discutiilor din prima zi s-a concentrat cu precadere pe viitorul Uniunii Europene si al monedei unice, pornind de la evolutia crizei din Grecia si pozitia Germaniei, cea mai mare economie din regiune si cel mai important contributor net la bugetul UE.

Dezbaterile de la Bucuresti sugereaza ca viitoarea agenda europeana se va focusa pe relatia intre setarea unor reguli mai stranse pentru statele membre si disponibilitatea pentru solidaritate.

Este clar ca dincolo de performanta fiecarui stat, foarte importanta, personalitatile influente de la nivelul UE sunt de acord ca "marimea conteaza".

Situatia din Transnistria
a fost evocata in repetate randuri, fiind, de fapt, singurul conflict de la granita UE, chiar daca "inghetat".

Republica Moldova a avut probabil unul dintre cei mai pregatiti reprezentanti, care a lasat o impresie foarte placuta, cel putin in privinta temeiniciei pregatirii subiectelor sensibile.

O alta preocupare a liderilor europeni se prefigureaza a fi pozitionarea fata de China, economia cea mai dinamica a ultimilor 20 de ani, unde vechiul continent nu joaca un rol de prima mana.

Delegatiile au fost primite sambata dupa-amiaza la Cotroceni, la o receptie oferita de presdintele Traian Basescu, iar cu o zi inainte au participat la un eveniment similar organizat de premierul Emil Boc.

Intalnirea s-a incheiat duminica la pranz.

Comisia Trilaterala
a fost creata in 1973 la initiativa lui David Rockefeller, printre membrii fondatori figurand fosti doi presedinti ai Federal Reserve Alan Greenspan si Paul Volcker.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri