Aproximativ 100 de angajati din Ministerul de Finante au oprit activitatea, marti, pentru ca au informatii ca nu-si vor primi stimulentele promise, a declarat Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP).
Oprescu a spus ca ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, nu vrea sa dea drumul la stimulente, chiar si dupa stabilirea criteriilor, astfel ca s-a deschis din nou conflictul, potrivit Mediafax.

"Am blocat lucrarile comisiei pentru stabilirea stimulentelor pentru ca ministrul refuza sa respecte protocolul", a precizat Oprescu.
Liderul SNFP a ajuns, marti, in jurul orei 16.00, la sediul Ministerului de Finante.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 209 voturi "pentru", 12 "impotriva" si 66 de abtineri, un amendament la OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor.

Comisia de munca a propus plenului adoptarea unui amendament propus de deputatul PDL Claudia Boghicevici, potrivit caruia, dupa articolul 5 al actului normativ se introduce un nou articol, articolul 5(1): "Pentru personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice finantate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurari sociale, care beneficiaza lunar de drepturi
banesti acordate din fondurile constituite in temeiul Ordonantei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza se calculeaza prin includerea in acestea a valorii medii a acestor drepturi banesti acordate in cursul anului 2009 pentru fiecare functie publica pe categorii, clase si grade profesionale respectiv pentru fiecare functie contractuala, in functie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".

Presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat ca modificarea OUG 1/2010 se refera doar la stimulentele pe octombrie care vor fi introduse in salariu in luna noiembrie, nu si la stimulentele din lunile august si septembrie.

Intre sindicate si reprezentantii Ministerului de Finante si ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri. La ultima, cea de sambata, a participat doar liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, care a si semnat un protocol privind acordarea acestor drepturi banesti.

Sebastian Oprescu spunea, sambata seara, la finalul unei runde de discutii la MFP, ca s-au stabilit criterii clare de acordare a stimulentelor, urmand ca luni, la nivel teritorial sa fie puse in aplicare, in functie de acest lucru decizand continuarea sau nu a protestelor.

Oprescu mai spunea ca este vorba de trei criterii la nivelul structurilor teritoriale cu care, de fapt, sindicatele au fost de acord, negocierile fiind purtate pe ponderea acestora. Primul, care se refera la planul de incasari, va avea o pondere de 35%, cel de-al doilea privind ponderea sumelor atrase suplimentar fata de cele trecute la nivelul agentilor economici va avea pondere tot de 35%, iar cel de-al treilea - ponderea incasarilor fiecarei structuri teritoriale in totalul programului de colectare a veniturilor - va avea o pondere de 30%.

Potrivit acestuia, luni ar fi urmat sa se deblocheze fondul pentru luna august, iar saptamana viitoare pentru septembrie.

Liderul Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, anunta, sambata, ca nu participa la intalnirea de la Ministerul de Finante, intrucat vineri seara si-a depus mandatul de lider de sindicat, pe motiv ca negocierile de la Ministerul Finantelor sunt blocate, iar el, in aceste conditii, nu a reusit sa duca greva angajatilor la bun sfarsit si sa le obtina acordarea stimulentelor.

Doua federatii afiliate la "Sed Lex" au criticat, luni, semnarea de catre SNFP a protocolului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri