Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat la Bistrita, ca termenul pentru depunerea de proiecte in baza Masurii 121, care vizeaza modernizarea exploatatiilor agricole, a fost amanat cu trei luni, la cererea UE, scrie Mediafax.
"Din fericire, UE ne-a cerut sa nu incepem depunerile de proiecte pe Masura 121 in 2 decembrie, ci sa amanam cu trei luni ca sa fie timp suficient sa poata fi revazute studiile de fezabilitate si refacute proiectele. In urmatoarea luna ii voi asculta pe toti cei care vin cu propuneri concrete pe Masura 121", a declarat ministrul Agriculturii, la intalnirea cu fermieri din mai multe judete.

El a explicat ca ministerul pe care il conduce face eforturi extraordinare pentru a revedea planul national de dezvoltare rurala, in sensul prioritizarii unor probleme de interes major pentru agricultura.

"Eu am dat in minister in lucru cateva studii legate de strategiile sectoriale, inclusiv in cadrul Masurii 121. Ce inseamna ferma de la 20 la 50 de hectare, de la 50 la 100 de hectare, iar enumerarea merge pana la 500 de hectare. Prioritatea noastra absoluta va fi acest sector. Nu ma dezic de agricultura mare, dar ea este undeva intr-un segment mic, ma intereseaza acest sector mare care poate furniza forta unei agriculturi si a unei industrii alimentare solide, ferma aceea care porneste de la 20 de hectare pana la 500 de hectare", a spus ministrul.

El a adaugat ca este constient de faptul ca acest tip de ferma nu poate fi realizat intr-un an si a dat exemplul Germaniei, tara in care la acest tip de ferma s-a lucrat zece ani.

"Vreau sa vad studiul pe partea vegetala, inclusiv sa fac ierahizarea punctajului (pentru proiectele depuse - n.r.), sa nu ma mai intalnesc cu faptul ca 80 la suta din proiecte au acelasi punctaj. Cum sa le alegem?", a spus el.

Totodata, ministrul a anuntat ca a dat in lucru un studiu pentru fermele de animale.

"In cadrul Masurii 121, am dori sa asezam bani speciali, sa nu intre in competitie ferma de oi cu cea de vaci sau de cai. Acelasi lucru il vom face pentru fermele viticole si pomicole", a afirmat Tabara.

Ministrul a declarat ca sunt multe proiecte care nu pot fi accesate din cauza cofinantarii, dar este important ca aceste chestiuni de ierarhizare sa fie puse in practica.

Totodata, el a atras atentia asupra Masurii 141 privind mica gospodarie sau ferma de semisubzistenta.

"Este un moment extraordinar sa-i ajutam pe oameni sa benefieze timp de cinci ani de 7.500 de euro, care le vin gratuit, nerambursabil, pot sa-si modernizeze anumite componente ale gospodariei si de acolo vor porni in programul de transformare a fermelor de subzistenta in ferme semicomerciale, acest program in mod sigur va porni din 2014", a declarat Tabara.

El a transmis sefilor de Directii pentru Agricultura si Dezvolatre Rurala ca problema numarul unu este acest program.

"Va rog, Directiile Agricole, bateti satele, faceti programe cu APIA care are o evidenta a acestor producatori, trimiteti scrisori catre fiecare si aduceti la cunostinta aceasta masura. Sunt 20.000 de proiecte acceptate, dar eu cred ca ne putem duce la 40.000-50.000 de astfel de proiecte, ceea ce nu este putin", a spus ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabara a atras atentia si asupra banilor care pot fi cheltuiti pentru agroturism, 300 de milioane de euro.

"Sunt foarte multi bani necheltuiti si trebuie sa gasim solutii ca acesti bani sa fie folositi", a spus el.
In ce priveste Masura 322, Tabara a declarat ca sunt 586 de proiecte admise.

"A fost o procedura, un ghid acceptat, aprobat. Din pacate, selectia s-a facut pe cursul euro si nu pe elementele din proiect care ar fi trebuit sa diferentieze. Noi nu mai putem interveni intr-o masura epuizata", a declarat ministrul Valeriu Tabara.

In ceea ce priveste Masura 125, el a declarat ca a avut intalniri cu primarii si a reusit sa gaseasca cele mai bune solutii de departajare a proiectelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri