Statele care vor inregistra in viitor deficite externe mari nu se vor mai putea finanta de pe pietele internationale, considera Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei.
“Pietele financiare international nu vor mai finanta tari cu deficite externe mari. Unii spun ca nu vor mai finanta state cu deficite peste 8%, eu cred ca nu vor mai finanta statele care depasesc 5%. Mesajul care trebuie sa il intelegem este ca ceea ce a fost in Romania pana in 2008 nu mai este posibil pentru ca nu mai finanteaza nimeni crestere economica cu deficite mari precum cele de atunci”, a declarat Valentin Lazea.

Deficitul extern al Romaniei s-a ajustat de la aproximativ 14% in 2007 la mai putin de 6% in prezent.

Lazea sustin ca, in prezent, economia romaneasca concureaza cu alte state pentru interesul investitorilor straini, iar principalele avantaje pe care le avem sunt forta de munca ieftina si fiscalitatea relative redusa.

Cresterea economica cu deficit extern de 13-14% cat am avut in 2007 nu este sustenabila”, a explicat astazi Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat anul trecut un deficit de 5,158 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri