Segmentul corporate constituie in continuare locomotiva care misca piata asigurarilor private de sanatate, insa tot mai multe persoane aleg sa incheie in nume propriu o astfel de asigurare. Cum poate asigurarea privata sa vindece "bolile" din Sanatate?
Declinul accentuat al sistemului public de sanatate si calitatea redusa a serviciilor ii determina pe tot mai multi romani sa se indrepte catre sectorul privat. Statistic, acest fapt ii determina in special pe tineri sa opteze pentru asigurarile private de sanatate.

Un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, arata ca 8 din 10 romani considera asigurarile de sanatate necesare si mai mult de jumatate spune ca nu se pot baza pe stat avand in vedere schimbarile care au avut loc in anul 2010.

"Principalul avantaj al unei asigurari de sanatate este ca ofera acces la o serie larga de servicii medicale, inclusiv spitalizare si operatii chirurgicale in tara si in strainatate, si acces la o retea extinsa de furnizori de servicii medicale", declara Carmen Radu (foto), director adjunct al Eureko.

Exista insa in continuare o concurenta incorecta din punctul de vedere al deductibilitatii fiscale cu abonamentele oferite de catre furnizorii de servicii medicale care includ si medicina muncii si care nu sunt considerate avantaje de natura salariala, contravaloarea acestora fiind astfel deductibila integral, argumenteaza directorul Eureko.

Asigurarile private de sanatate sunt deductibile in limita a 250 de euro pe an in timp ce pentru abonamentele medicale statul nu impune angajatorilor nici un plafon privind deductibilitatea.

Abonamentele ofera acces la un singur prestator si nu acopera costul spitalizarii si interventiilor chirurgicale. Serviciile incluse sunt limitate la consultatii, analize si investigatii medicale. O parte din clinicile private oferta abonatilor unele discount-uri pentru cheltuielile ocazionate de spitalizarea in unitatile respective.

"Deductibilitatea limitata este un aspect care diferentiaza cele doua produse si care reprezinta o frana majora in dezvoltarea asigurarilor de sanatate prin includerea in pachetele de beneficii salariale", declara Iulia Osman, director executiv Raiffeisen Broker de Asigurare - Reasigurare.

Asigurarile, modalitate de retentie si stimulare a angajatilor

Spre deosebire de abonament la clinica privata, plata de catre angajator a primelor pentru asigurarea de sanatate reprezinta un avantaj de natura salariala. Valoarea primelor de asigurare se adauga la salariul brut lunar al angajatilor iar contributii se platesc atat de catre angajat cat si de angajator.

In mod normal un angajator are o mai buna putere de negociere a unei polite de asigurare privata de sanatate atat privind pretul cat si cuprinderea acesteia, intrucat numarul persoanelor pentru care se incheie asigurare este mult mai mare decat o singura persoana sau o familie, considera Iulia Osman. Pentru a calcula insa pretul final al acestui beneficiu pentru fiecare salariat trebuie insa sa tinem cont si de aspectele deja mentionate cu privire la deductibilitate.

"Segmentul corporate constituie locomotiva care misca piata asigurarilor de sanatate. Insa am vazut ca, in ultima vreme, tot mai multe persoane aleg sa incheie in nume propriu o astfel de asigurare sau, daca nu mai lucreaza pentru firma care ii oferea un astfel de beneficiu, alege sa plateasca in continuare primele. In ceea ce priveste pretul, cu siguranta achizitia unei asigurari individuale este un pic mai scumpa decat cele de grup", afirma Carmen Radu.

Insa, decizia de cumparare a unei asigurari private de sanatate este de cele mai multe ori reactiva – adica este o reactie directa la schimbari in starea de sanatate pentru tratarea carora sunt anticipate costuri semnificative. Experienta este factorul cel mai important. Iar pentru schimbarea profilului catre o decizie pro-activa sunt necesare actiuni corelate care sa vizeze atat informarea si educarea populatiei cat si dezvoltarea sistemului privat de asigurari medicale private si de prestari de servicii medicale prin parghii legislative si fiscale de stimulare.

Este oarecum paradoxal insa romanii nu ezita sa plateasca pentru o vacanta sau pentru asigurarea Casco a unui autovehicul prime de asigurare cu mult mai mari decat costul unei asigurari private de sanatate. Insa cand vine vorba de a suporta un cost legat chiar de ceea ce este mai important, dintr-o data pretul este o problema, spune directorul Raiffeisen Broker.

Statul, un catalizator in dezvoltarea pietei de asigurari private de sanatate

Ultimii doi ani au reprezentat un test destul de dur pentru piata asigurarilor private de sanatate din Romania , aceasta aflandu-se inca din 2009 intr-un regres cauzat de criza economica si care a afectat atat clientii individuali, dar mai ale pe cei corporate. Numarul clientilor a scazut simtitor in momentul in care o parte dintre angajatori a decis sa renunte la beneficiile oferite angajatilor, printre care si asigurarea privata de sanatate.

“In ceea ce priveste 2011, cred ca mai probabil piata va ramane la nivelul din 2010, eventual un trend crescator in partea a doua a anului 2011. Avand in vedere rata somajului si estimarile analistilor financiari privind o eventuala revenire a economiei nu mai devreme de sfarsitul lui 2011, nu putem afirma inca ca exista semne ferme care sa ne determine sa fim optimisti in ceea ce priveste cresterea primelor subscrise pentru asigurarile private de sanatate”, afirma Carmen Radu.

Statul este insa principalul factor ce influenteaza major atat dezvoltarea pietei de asigurari private de sanatate cat si dezvoltarea sistemului privat de sanatate. Reforma sistemului public de sanatate si facilitati privind deductibilitatea cheltuielilor cu asigurarea sunt decizii mult asteptate.

Deductibilitatea singura, partiala sau totala, nu va rezolva insa problema asigurarilor medicale, dar ar creste nivelul contributiilor voluntare si poate oferi un start pentru investitii pe acest segment, atat din punct de vedere al furnizorilor de servicii medicale cat si al asiguratorilor”, declara recent pentru Wall-Street.ro Theodor Alexandrescu, director general Alico Romania.

Propunerile Alico Romania pentru reformarea sistemului medical privesc definirea unui pachet minim de servicii medicale pentru diagnosticul, tratamentul si reabilitarea unor afectiuni clasificate conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii; posibilitatea de a deconta acest pachet cu CNAS sau o casa privata de asigurari de sanatate in functie de optiunea voluntara a pacientului; adoptarea ghidurilor terapeutice - baza minima pentru evaluarea calitatii actului medical; introducerea avantajelor fiscale - deductibilitati fiscale la impozit si contributii sociale in limita a 400 de euro.



























SURSA: Alico Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri