Banca Comerciala Romana (BCR) aplica, de la inceputul acestui an, comisioane mai mici la acordarea creditelor pentru populatie. De la inceputul acestei luni, BCR a modificat structura si modul de calcul al comisioanelor percepute pentru toate tipurile de credite de retail. Astfel, comisionul de acordare a creditelor a fost redus de la 1,75% la 0,3% iar comisionul de administrare a creditului, de 0,05%, se percepe lunar. In acest fel, spun oficialii bancii, clientii vor avea de platit mai putin la contractarea creditelor.

Clientilor le este mai usor si mai convenabil sa achite comisionul de administrare a creditului lunar, odata cu rata, iar la acordarea creditului sa plateasca cat mai putin, spune directorul de comunicare al BCR, Cornel Cojocaru.

Noul comision de acordare a creditelor este de 0,3% flat. Adica se calculeaza la valoarea creditului din contract si se incaseaza o singura data, la prima tragere, pentru toate categoriile de credite, indiferent de perioada de acordare.

Comisionul de administrare a creditelor este de 0,05% incasat si calculat lunar la valoarea creditului acordat. Acest procent ramane fix pe toata perioada de rambursare.

Comisionul de rambursare anticipata pentru toate tipurile de credit retail, cu exceptia creditelor pe card se calculeaza astfel: 3% in primii 3 ani, maxim 20 de euro; 2% intre 3 si 5 ani, minim 20 de euro; 1,5% intre 5 si 10 ani, minim 20 de euro; 1% peste 10 ani, minim 20 de euro.

Modificarea comisioanelor se va aplica numai creditelor aprobate din 03.01. 2006, cu exceptia creditelor ipotecare si a creditelor pe card.

Daca BCR aplica un sistem unitar de comisioane pentru toate creditele, la alte banci acestea difera in functie de tipul creditului, de garantiile oferite, de suma si perioada de acordare.

Bancile au sisteme diferite de comisioane

Bancile au sisteme diferite de comisioane pentru creditele de nevoi personale. Unele percep un comision anual (Raiffeisen) in timp ce majoritatea practica un singur comision, la acordarea creditului. Valoarea acestuia este de 4,5% la Piraeus Bank, 5% la UniCredit, 6% la Alpha Bank sau 7,5% din valoarea creditului acordat, la Volksbank.

Acest tip de comision presupune un efort financiar mai mare pentru beneficiarul creditului in momentul obtinerii imprumutului. Astfel, pentru un credit in valoare de 140 de milioane de lei trebuie achitat un comision de 10,5 milioane de lei (7,5%).

Acest comision poate fi insa retinut din valoarea creditului, ceea ce inseamna ca in loc de 140 de milioane vei primi un credit de 129.500.000 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri