Banca Nationala a Romaniei ar vrea sa refaca vechile cladiri care in perioada interbelica constituiau centrul financiar al Bucurestiului, insa acest lucru este greu, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrucat apar obstacole din toate partile.
“Pana in prezent am refacut trei palate de mare valoare din Bucuresti – palatul proiectat de cei doi arhitecti francezi care au realizat si Ateneul Roman, palatul vechi si cel nou al BNR si palatul proiectat de arhitectul Cantacuzino. Toate spun eu sunt bijuterii ale Bucurestiului si ale Romaniei modern. Simtim ca e greu, intampinam obstacole de unde nu te astepti. Avem necazuri si cu patrimoniul, si cu cultura, parca toti sunt pusi impotriva, si cu istoricii, arheologii. Ce am patit cu aceasta decopertare de pe Lipscani, cand s-a scos la iveala frumosul zid al fostului han Serban Voda. Nu va spun ca ajunsesera pana la tezaurul nostru cu sapaturile. Ne-au tinut cu groapa asa trei ani de zile”, a declarat Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale a explicat ca incearca sa aduca institutii financiare in cladirile din Centrul Vechi, deoarece acestea au resursele de a reface imobilele.

Cu toate acestea, oficialul recunoaste ca este foarte greu sa redea zonei stralucirea de altadata, intrucat marile banci nu mai vor sa revina din cauza spatiului ingust.

“Acum nu se mai face banking ca in secolul al XIX-lea, cand toate operatiunile se faceau cu multa hartie si bancile aveau motive sa aiba sediile langa banca central. Incercam sa aducem institutii financiare, precum Fondul de Garantare, aici in vechiul centru financiar, ca sa preia bogatia aceasta de cladiri pentru ca numai ele ar avea resursele sa refaca cum trebuie aceste cladiri”, a precizat Isarescu, care a mentionat ca BNR depune toate eforturile ca Fondul de Garantare sa inlocuiasca biroul actual al Avocatului Poporului.

Guvernatorul BNR declara in vara acestui an ca spera ca o parte a Centrului Istoric Vechi al Capitalei sa revina institutiilor financiare, dar recunoastea ca dupa 20 de ani de eforturi viitorul va apartine cel mai probabil restaurantelor, cafenelelor sau barurilor, deoarece sunt o concurenta de netrecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri