Expunerile bancilor mama pe Romania sunt concentrate in principal pe capitalul social, care nu poate fi retras, iar liniile de finantare sunt intangibile pana la scadenta, afirma viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care se asteapta la o incetinire a cresterii expunerilor si nu la scaderea acestora.
"Indicatorul de adecvare a capitalului de rang I este foarte aproape de rata de solbvabilitate generala, ceea ce inseamna ca cea mai mare parte a expunerilor reprezinta capital social, care nu poate fi retras. Imprumuturile subordonate sunt minoritare, au o pondere mult mai mica decat in alte tari din regiune. Dar nici aceste imprumutri subordonate nu pot fi retrase inainte de scadenta. Este un element foarte bun de stabilitate. Nu vad un risc de scadere a expunerilor, ci mai curand de incetinire a cresterii linilor de finantare", a spus Popa, scrie Mediafax.

El a aratat ca bancile cu capital grecesc din Romania sunt chiar mai bine capitalizate decat restul sistemului, avand un grad de adecvare a capitalului de rang I de 15,8%, fata de o medie de 13,6%.

Acesti indicatori, aflati mult peste nivelul minim de 9% stabilit la nivelul zonei euro, vor asigura bancilor un spatiu suficient de creditare, chiar daca accentul se va muta dinspre valuta spre moneda nationala, ceea ce este in linie cu recomndarile bancii centrale.

Viceguvernatorul BNR crede ca bancile mama vor face o diferentiere privind expunerile pe diferitele state din europa emergenta, iar Romania poate oferi oportunitati de finantare si fundamente mai bune.

Popa a amintit ca multinationalele din Romania au reusit dupa debutul crizei, chiar in perioade de dezintermediere puternica, sa se finanteze in conditii avantajoase direct de la bancile mama, iar aceste expuneri nu sunt avute in vedere de autoritatile de reglementare din statele de origine ale acestor institutii financiare.

Banca centrala a Austriei a prezentat, luni, un set de masuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste si Raiffeisen Bank International, care prevad ca in Europa de Est cresterea creditarii asigurate de subsidiarele celor trei banci sa fie conditionata de dezvoltarea unei refinantari locale sustenabile.

"As fi fost foarte multumit daca o astfel de restrictie ar fi functionat in perioada de boom al creditului. Vad ca va fi o chestiune de colaborare intre autoritatile locale, cele din tarile de origine ale bancilor mama si sistemul bancar, pentru ca interesele sunt comune nu divergente", a continuat Popa.

El a explicat ca in scenariul, putin probabil, al unei scaderi a expunerilor, bancile mama vor afecta climatul de afaceri al sucursalelor, care se va resimtii in bilanturile institutiilor locale, si nu vor putea beneficia de aportul lor la rezultatele grupurilor, desi au mizat si au investit semnificativ in regiune.

Ideea unei colaborari intre autoritati si banci a fost exprimata si de presedintele BCR, Dominique Bruynseels, care a indemnat la calm, in ciuda informatilor din partea autoritatilor austriece si a reactilor oficialilor locali, aratand ca este nveoie de o gindire comuna a reglementatorilor, bancilor si investitorilor.

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca bancile statelor europene au obtinut "profituri uriase" in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza este "lipsa de fair play", el spunand ca vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE nu vor fi puse sa plateasca "lacomia" bancilor.

Bruynseels a declarat ca Erste Bank este puternic angajata pe piata romaneasca si nu exista indoiala ca va continua sa finanteze BCR, singura problema fiind cantarirea atenta a plasamentelor viitoare.

foto: agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri