Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a sanctionat in luna decembrie a anului trecut compania Astra Asigurari cu amenda in valoare de 10.000 de lei si interzicerea temporara a activitatii de oferire, negociere ori incheiere a politei de asigurare suplimentara de sanatate Astra Medica Bonus.
In urma controlului initiat de CSA la compania Astra Asigurari, care a vizat verificarea produsului de asigurare de sanatate Medica Bonus, au fost constatate cateva aspecte, care contravin prevederilor legislatiei in vigoare (Ordinul CSA Nr. 23/2009). "Informatiile cuprinse in polita nu erau redactate intr-o forma clara, accesibila si exacta, astfel incat asiguratii, potentialii asigurati, contractantii sau potentialii contractanti ai asigurarii sa fie informati in mod corect, asupra tuturor conditiilor contractului de asigurare. Nu erau definiti si explicati toti termenii si expresiile tehnice/medicale/juridice din cuprinsul contractului", se arata intr-un comunicat CSA la acea vreme.

Verificarea prin sondaj a politelor Astra Medica Bonus emise a aratat ca asiguratorul nu a pus la dispozitia asiguratilor, potentialilor asigurati, contractantilor sau potentialilor contractanti ai asigurarii informatiile pe care asiguratorii trebuie sa le furnizeze, pe hartie ori pe alt suport durabil, prin intermediul unui document distinct sau a mai multor documente, intr-o modalitate care sa confirme ca acestia au luat cunostinta despre continutul acestor documente.

Ulterior, ca urmare a analizarii raportului Astra privind modul de ducere la indeplinire a masurilor prevazute la art.3 din Decizia CSA nr.1067/21.12.2011, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat, in sedinta din 10.01.2012, ridicarea interdictiei temporare partiale a activitatii societatii si reluarea de catre aceasta a activitatii de oferire, negociere si incheiere a politelor de asigurare suplimentara de sanatate Astra Medica Bonus. Decizia nr. 1067/2011 privind sanctionarea Societatii Comerciale de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. cu amenda si interzicerea temporara partiala a activitatii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 2 din 03/01/2012.

La sfarsitul anului trecut, compania Astra Asigurari a decis sa ofere cadou clientilor, la orice tip polita de asigurare incheiata, o asigurare facultativa de sanatate in valoare de 40 de lei, gratuita in primul an de zile. Contractul asigurarii facultative de sanatate are insa un capitol (n.r. 11) care se numeste Novatie si care specifica faptul ca atunci cand Legea va intra in vigoare si Astra va lansa o casa de sanatate, asiguratul este transferat automat, iar polita devine contract de asigurari sociale. In contract spune ca asiguratorul poate sa faca automat novatia. wall-street.ro a scris saptamana trecuta despre clauza de novatie a contractului de asigurare inserata in contractul destinat politei de asigurare suplimentara de sanatate Astra Mediaca Plus, de la Astra Asigurari:

"11.1 Asiguratorul declara ca este de acord ca la momentul indeplinirii cumulative a urmatoarelor conditii rezolutorii, prima constand in aparitia cadrului legislativ privind asigurarile sociale de sanatate, iar cea de-a doua constand in autorizarea Astra de a practica asigurarea sociala de sanatate, prezenta polita sa fie novata in conditiile stabilite mai jos. In cazul neindeplinirii cumulative a acelor doua conditii enuntate mai sus, prezentul contract de asigurare ramane in vigoare, pana la momentul expirarii sale, in aceiasi termeni si cu acelasi obiect pentru care a fost incheiat initial.

11.2 Asiguratul declara ca este de acord ca la data si in ipoteza in care sunt indeplinite conditiile enuntate la art 11.1 prezenta polita va putea reprezenta: a. contract de asigurare sociala de sanatate, acceptand ca Asiguratorul sa emita pe numele sau un addendum cuprinzand conditiile suplimentare de asigurare prevazute in legislatia privind asigurarile sociale de sanatate, daca este cazul; b. antecontract de asigurare sociala de sanatate, daca legislatia in materie va prevedea un fomular tip de polita de asigurare sociala de sanatate.

11.3 Promisiunea Asiguratorului privind incheierea in viitor unei polite de asigurare de sanatate exista si produce efecte juridice numai in situatia indeplinirii cumulative a conditiilor rezolutorii de care este afectata, respectiv conditiile prevazute la art. 11.1".

Compania Astra Asigurari este liderul pietei romanesti de profil, raporta la primele 9 luni ale anului trecut, cand a subscris valoric un volum de prime brute de 870,3 milioane de lei, in crestere cu 3,47%, comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Astra Asigurari este urmata de Allianz-Tiriac, in topul companiilor de profil din Romania, cu subscrieri de 804 milioane de lei.

Asiguratorul Astra este detinut direct de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. Epsilon Estate Provider SRL este controlata de The Nova Group Investments BV (Olanda), cu 99% din actiuni, restul de 1% fiind detinut de The Nova Group Investments Romania. Grupul de firme Nova este controlat de Dan Adamescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri