„Tendinta de usoara crestere, pe care s-a inscris piata de asigurari de la inceputul acestui an, va putea fi mentinuta pe termen lung doar prin consolidarea politicilor de management al riscului, dar si a celor de protectie a asiguratilor. Conditiile macro-economice locale si internationale vor continua sa puna presiune pe industria de asigurari, care va trebui sa identifice noi solutii de protectie la o gama de riscuri aflata in continua schimbare”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu (foto).

In primul trimestru al acestui an, primele brute subscrise de societatile de asigurariau cumulat o valoare de 2,17 miliarde lei, nivel in crestere cu 0,35% fata de perioada similara din 2011. Avansul modest venea dupa trei ani de scaderi si este confirmat de rezultatele la sase luni.

Piata de asigurari isi revine lent: Crestere modesta de 0,35%, dupa 3 ani de scaderi

Piata de asigurari isi revine lent: Crestere modesta de 0,35%, dupa...

Asadar, dupa primele sase luni, primele brute subscrise pentru asigurari generale au totalizat aproape 3,3 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 3,54% fata de acelasi interval al anului trecut, iar pe segmentul asigurarilor de viata, s-a inregistrat o scadere cu 0,38% a volumului de subscrieri, care totaliza 857,1 milioane lei, la data de 30 iunie 2012.

Trei clase detin 80% din structura asigurarilor generale

In structura asigurarilor generale, trei clase de asigurari (Clasa III, Clasa X si Clasa VIII) detineau, la sfarsitul primului semestru, o pondere de 79,6%. Astfel, Clasa III, care include asigurarile Casco, reprezenta 28,49% din total asigurari generale, cu un volum de prime de aproximativ 933 milioane de lei, inregistrand o scadere cu 6,37% fata de 30 iunie 2011; Clasa X (RCA si CMR) - pondere de 34,47% in total asigurari generale, cu un volum de subscrieri de peste 1,1 miliarde lei, in scadere cu 0,19 %; Clasa VIII (asigurari de incendiu si alte calamitati naturale) - pondere de 16,63% in total asigurari generale, cu un volum de 544,6 milioane de lei, in scadere cu 10,05%.

Pe segmentul asigurarilor generale s-au inregistrat evolutii pozitive ale subscrierilor la Clasa BII (asigurari de sanatate) - subscrieri de 24,7 milioane de lei, in crestere cu 118,69% fata de primul semestru din 2011; Clasa BXIII (asigurari de raspundere civila generala) - subscrieri de aproximativ 267 milioane de lei, in crestere cu 180%; Clasa BXV (asigurari de garantii) - subscrieri de 95,2 milioane de lei, in crestere cu 132,39%.

Politele unit-linked pierd teren in fata celor traditionale

In structura segmentului de asigurari de viata, clasa asigurarilor de viata traditionale si cea a asigurarilor cu componenta investitionala detineau 96% din totalul subscrierilor, la sfarsitul lunii iunie din acest an, conform informatiilro oferite de CSA.

Citeste si:

Clasa AI (asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare) reprezenta 61,47% din total, cota aferenta unui volum de subscrieri de aproape 527 mil. lei, ce a inregistrat o crestere cu 2,50% fata de primul semestru din 2011.

Asigurarile de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii, incluse in Clasa A III, au reprezentat 34,53% din totalul asigurarilor de viata. Nivelul primelor brute subscrise pe aceasta clasa a inregistrat o scadere cu 8,13% fata de aceeasi perioada a anului 2011.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC - Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.