Piata de asigurari a inregistrat, in primul semestru din acest an, un volum total de subscrieri de peste 4,1 miliarde lei, nivel in crestere cu 2,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2011, potrivit datelor preliminare centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
„Tendinta de usoara crestere, pe care s-a inscris piata de asigurari de la inceputul acestui an, va putea fi mentinuta pe termen lung doar prin consolidarea politicilor de management al riscului, dar si a celor de protectie a asiguratilor. Conditiile macro-economice locale si internationale vor continua sa puna presiune pe industria de asigurari, care va trebui sa identifice noi solutii de protectie la o gama de riscuri aflata in continua schimbare”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu (foto).

In primul trimestru al acestui an, primele brute subscrise de societatile de asigurariau cumulat o valoare de 2,17 miliarde lei, nivel in crestere cu 0,35% fata de perioada similara din 2011. Avansul modest venea dupa trei ani de scaderi si este confirmat de rezultatele la sase luni.

Asadar, dupa primele sase luni, primele brute subscrise pentru asigurari generale au totalizat aproape 3,3 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 3,54% fata de acelasi interval al anului trecut, iar pe segmentul asigurarilor de viata, s-a inregistrat o scadere cu 0,38% a volumului de subscrieri, care totaliza 857,1 milioane lei, la data de 30 iunie 2012.

Trei clase detin 80% din structura asigurarilor generale


In structura asigurarilor generale, trei clase de asigurari (Clasa III, Clasa X si Clasa VIII) detineau, la sfarsitul primului semestru, o pondere de 79,6%. Astfel, Clasa III, care include asigurarile Casco, reprezenta 28,49% din total asigurari generale, cu un volum de prime de aproximativ 933 milioane de lei, inregistrand o scadere cu 6,37% fata de 30 iunie 2011; Clasa X (RCA si CMR) - pondere de 34,47% in total asigurari generale, cu un volum de subscrieri de peste 1,1 miliarde lei, in scadere cu 0,19 %; Clasa VIII (asigurari de incendiu si alte calamitati naturale) - pondere de 16,63% in total asigurari generale, cu un volum de 544,6 milioane de lei, in scadere cu 10,05%.

Pe segmentul asigurarilor generale s-au inregistrat evolutii pozitive ale subscrierilor la Clasa BII (asigurari de sanatate) - subscrieri de 24,7 milioane de lei, in crestere cu 118,69% fata de primul semestru din 2011; Clasa BXIII (asigurari de raspundere civila generala) - subscrieri de aproximativ 267 milioane de lei, in crestere cu 180%; Clasa BXV (asigurari de garantii) - subscrieri de 95,2 milioane de lei, in crestere cu 132,39%.

Politele unit-linked pierd teren in fata celor traditionale


In structura segmentului de asigurari de viata, clasa asigurarilor de viata traditionale si cea a asigurarilor cu componenta investitionala detineau 96% din totalul subscrierilor, la sfarsitul lunii iunie din acest an, conform informatiilro oferite de CSA.

Clasa AI (asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare) reprezenta 61,47% din total, cota aferenta unui volum de subscrieri de aproape 527 mil. lei, ce a inregistrat o crestere cu 2,50% fata de primul semestru din 2011.

Asigurarile de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii, incluse in Clasa A III, au reprezentat 34,53% din totalul asigurarilor de viata. Nivelul primelor brute subscrise pe aceasta clasa a inregistrat o scadere cu 8,13% fata de aceeasi perioada a anului 2011.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC - Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri