Cotatiile monedei nationale oscilau aproape de 4,3850 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de vineri, dupa o sedinta linistita, evolutia leului fiind in linie cu deprecierea usoara consemnata de valutele din regiune.
In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,3845 - 4,3875 lei, in crestere cu peste un ban fata de nivelul de la aceeasi ora de joi, de 4,3625 - 4,3680 lei/euro, scrie Mediafax.

La deschidere, euro a fost schimbat pentru 4,3685 - 4,3700 lei, iar spre jumatatea zilei, cursul a inceput sa urce, depasind 4,38 lei/euro. Maximul zilei a fost de 4,3875 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri un curs de referinta in crestere, de 4,3802 lei/euro. In sesiunea precedenta, cursul s-a plasat la 4,3753 lei/euro, reprezentand minimul din minimul din 27 aprilie.

Pentru moneda americana, banca centrala a anuntat o rata de schimb cu 3,83 bani mai redusa, de 3,3010 lei/dolar, reprezentand cel mai redus nivel din 3 aprilie, cand dolarul a fost cotat la 3,2785 lei.

Rata de referinta pentru francul elvetian a scazut de la 3,6191 lei/franc la 3,6010 lei/franc. Rata oficiala de vineri a atins un nou minim din 15 februarie 2012, data cand moneda elvetiana a fost cotata la 3,6008 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Leul a inceput sa se aprecieze semnificativ inca de miercuri seara, dupa inchiderea pietei locale, iar in sesiunea de joi ordinele de vanzare de euro de la jucatorii straini care au investiti in titlurile de stat au dus cursul pana la un minim de 4,3650 lei/euro. Potrivit dealerilor, joi s-au inregistrat printre cele mai mari volume tranzactionate vreodata.

"Cum conditiile de pe piata valutara se imbunatatesc, pe fondul revenirii apetitului investitorilor straini pentru datoria publica locala, credem ca BNR ar putea utiliza oportunitatea pentru a recladi rezervele valutare prin vanzari de lei la aceste niveluri. Acest lucru ar putea impiedica o apreciere puternica a leului in saptamanile urmatoare", arata un raport ING Bank transmis vineri.

Ministerul Finantelor Publice a atras joi 1,8 miliarde lei prin obligatiuni cu scadenta in octombrie 2015, de peste trei ori mai mult fata de valoarea indicava, iar randamentul a coborat la 6,03%, in conditiile in care cererea a continuat sa fie ridicata.

Dobanzile practicate de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi erau egale cu cele la o saptamana, respectiv la 5,51-6,01%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri