Asociatiile nationale ale asiguratorilor si brokerilor se vor adresa, la sugestia reprezentantilor FMI si Bancii Mondiale, structurilor europene de profil pentru a obtine informatii cu privire la impactul infiintarii unei autoritati unice de supraveghere financiara in alte state din Europa.
"UNSICAR nu este impotriva infiintarii Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dar vrem sa stim care este impactul asupra brokerilor, asiguratorilor si clientilor. Spre exemplu, vrem sa stim care va fi destinatia sumelor acumulate in Fondul de Garantare a asiguratilor, in conditiile in care viitoarea entitate de supravegere financiara va prelua drepturile si obligatiile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele asociatiei brokerilor din domeniul asigurarilor (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

El a adaugat ca, vineri, conducerile UNSAR si UNSICAR s-au intalnit si-au discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International si Bancii Mondiale pe tema infiintarii ASF, care le-au sugerat sa se adreseze asociatiilor profesionale europene ale brokerilor (BIPAR) si asiguratorilor (Insurance Europe) pentru a obtine informatii suplimentare cu privire la impactul infiintarii unei autoritati unice de supraveghere financiara intr-un stat din Europa.

In cazul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), directorul genera al asociatiei, Florentina Almajanu, a avut o pozitie similara si a afirmat ca referitor la subiectul infiintarii ASF, punctul de vedere al asiguratorilor a fost exprimata printr-un material de presa dat publicitatii de UNSAR in a doua parte a lunii decembrie 2012, scrie Mediafax.

La acea data, asiguratorii si-au exprimat dezamagirea ca nu au fost consultati cu privire la initiativa infiintarii ASF si aveau indoieli ca obiectivul reducerii cheltuielilor si birocratiei va fi atins.

"Nu putem sa nu avem indoieli cu privire la reducerea birocratiei si la eficienta actului decizional al unei institutii care va avea un Consiliu format din nu mai putin de 15 membri. Desi este laudabil obiectivul de reducere a cheltuielilor, ne intrebam cum va fi acesta atins, in conditiile in care ASF preia numarul de posturi si personalul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), cu mentinerea tuturor drepturilor avute la data preluarii, inclusiv cele salariale", se arata intr-un comunicat al UNSAR din 19 decembrie 2012.

In comunicat se mai spunea ca unificarea celor trei entitati ar fi trebuit sa aiba la baza o justificare prudentiala si economica credibila, cu punerea in balanta a avantajelor si dezvantajelor aferente.

Potrivit UNSAR, societatile de asigurari contribuie la finantarea CSA si, in acest context, consultarea in luarea unei decizii cu caracter strategic "este un element necesar".

Guvernul a avizat, in luna decembrie, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, viitoarea institutie urmand sa preia, pana cel tarziu in luna martie a acestui an, atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP.

In proiectul de ordonanta de urgenta care prevede constituirea noii autoritati, Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.

Infiintata in 1994, UNSAR este o organizatie neguvernamentala si profesionala care reprezinta interesele a 22 de membri.
Companiile membre UNSAR realizeaza circa 95% din veniturile pietei de asigurari din Romania.

UNSICAR a fost infiintata in anul 2000, la initiativa a 12 societati de intermediere si consultanta in asigurari.

In prezent, cei aproape 100 de membri au o pondere de circa 80% in totalul primelor intermediate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri