Romania a imprumutat de la inceputul anului 4,85 miliarde euro, respectiv o treime din necesarul brut de finantare pentru 2013, potrivit calculelor wall-street.ro.
Astfel, in luna ianuarie Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 11,4 miliarde lei (2,6 miliarde euro) de pe piata interna, desi licitatiile programate pentru prima luna a anului aveau valori indicative de 4,6 miliarde lei. La aceasta suma s-a adaugat si imprumutul de 502,5 milioane euro de la bancile locale, prin obligatiuni cu scadenta la 3 ani.

In februarie, statul a atras aproape 2,74 miliarde lei (625,6 miliarde euro) din piata interna plus 1,5 miliarde dolari (1,12 miliarde euro) printr-o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe pietele externe.

In total, 4,85 miliarde euro, bani necesari Guvernului pentru a-si achita obligatiile asumate in 2013 – majorarea pensiilor cu 4% sau reintregirea salariilor bugetarilor. Practic, statul s-a imprumutat cu 107,8 milioane euro in fiecare zi de la inceputul anului.

De altfel, Executivul a clasificat ultimul imprumut de pe pietele externe, de 1,5 miliarde dolari, drept cel mai ieftin credit extern de dupa 1990, datorita dobanzii obtinute, de 4,5%.

„Fata de emisiunea din 2012, pe aceeasi suma si aceeasi maturitate (durata), diferenta de dobanda de la 6,875% la 4,5% inseamna 356 milioane dolari mai putini platiti. Acest succes vine in contextul in care alte state nu au reusit o performanta similara. State precum Ungaria sau Serbia nu au reusit, in acelasi timp, randamente similare”, se arata in comunicatul Guvernului.

Romania s-a imprumutat in ianuarie 2012 pe 10 ani cu 1,5 miliarde dolari de pe pietele internationale, la o dobanda de 6,875% pe an. Aceeasi emisiune a fost redeschisa in luna februarie a aceluiasi an pentru o suma de 750 milioane dolari la o rata neta a dobanzii de 6,45% pe an.

Potrivit Fitch, Romaniei are un necesar brut de finantare de 14,9 miliarde de euro pentru acest an, din care 2,8 miliarde de euro pentru finantarea deficitului bugetar, 6,1 miliarde de euro pentru refinantarea de datorii pe termen mediu si lung, precum si 6 miliarde de euro pentru datorii pe termen scurt.

Totodata, Guvernul a prefinantat pana la finele anului trecut 12% din necesarul total de 14,9 miliarde euro

„Consider ca Executivul a beneficiat de o fereastra de oportunitate, dupa ce BCE a anuntat ca va face <<whatever it takes to preserve the euro>> (tot ce este nevoie pentru a pastra euro – n.r.). Este o fereastra si Romania a profitat de ea si nu cred ca suma imprumutata este mare”, a mentionat Adrian Mitroi, secretar general la CFA Romania, care a adaugat ca pana si Grecia „indrazneste sa se finanteze in aceasta perioada”, printr-o emisiune de obligatiuni pe 10 ani.

El spune ca, in pofida randamentelor bune, banii atrasi finanteaza deficitul si nu cresterea economica.

In acest an ajung la scadenta doua emisiuni pe piata interna denominate in euro, iar platile Romaniei catre FMI vor totaliza 4,8 miliarde euro. Din aceasta suma doar un miliard de euro va fi platit de catre Guvern, restul fiind fonduri datorate de catre BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri