ROPECO, unic distributor al brandului de renume mondial Glory in Romania, poate impartasi public din experienta sa de vanzare, evidentiind avantajele spectaculoase care insotesc cele mai moderne masini de reciclare automata a numerarului promovate pe piata interna.
Banca Centrala Europeana (BCE) si Bancile Nationale din Uniunea Europeana, ca autoritati emitente de bancnote, sunt responsabile cu mentinerea increderii publicului in valutele aflate in circulatie. Ele au responsabilitati, roluri precise si complexe.

Astfel, pentru a mentine calitatea bancnotelor aflate in circulatie, precum si de a reduce posibilitatea de aparitie a contrafacerilor, bancile centrale sustin existenta unui cadru de lucru, care are la baza criterii bine stabilite de testare si acceptare a masinilor de procesat numerar, pe deoparte, precum si criterii de evaluare a calitatii bancnotelor.

Autentificarea si verificarea banilor trebuie facuta de masini de procesare a bancnotelor testate cu succes de catre bancile nationale si puse apoi in exploatare cu ajutorul operatorilor specializati. Conform regulilor BCE, aceste masini de procesare a bancnotelor trebuie sa fie capabile sa separe calitativ bancnotele (“fitness sorting”), clasificandu-le individual, fara interventia operatorului masinii. Acestea trebuie sa fie prevazute cu numarul cerut de separatoare si/sau alte mijloace care sa asigure o separare corecta bancnotelor procesate. Mai mult, ele trebuie sa dispuna de tehnologii care pot fi adaptate pentru a asigura detectarea contrafacerilor si sa permita ajustarea standardelor de sortare pe calitate, daca acestea sunt cerute.

In sucursalele traditionale, procedurile pentru procesarea numerarului din sectorul de retail, care implica fie un numar de activitati interne, fie servicii externalizate, presupun costuri semnificative. Fie ca vorbim despre serviciile de cash-in-transit (CIT), de reaprovizionarea cu cash a ATM-urilor, de procedurile de procesare la sfarsitul zilei bancare sau despre rapoartele cotidiene privind circulatia de cash, totul inseamna costuri.

Din cauza presiunii crescute pentru reducerea costurilor, imbunatatirea calitatii serviciilor si cresterea vanzarilor de servicii bancare, bancile sunt nevoite sa implementeze sisteme automate de preluare a datelor de la clienti, precum si sisteme automate de procesare a numerarului.

Nu este surprinzator faptul ca echipamentele de casierie cu reciclare automata a numerarului (TCR) se bucura de o popularitate in crestere, avand in vedere avantajele pe care le pot oferi bancilor in ceea ce priveste acuratetea si eficienta operatiunilor. Unul dintre punctele forte ale acestor masini este capacitatea de a reduce timpul de procesare cu pana la 75% in casierii, facilitand astfel scurtarea cozilor si reducerea aglomeratiei intr-o filiala.

Un alt element important este, de asemenea, precizia in numararea bancnotelor care sunt eliberate si depozitate. Contrafacerile si alte pierderi sunt eliminate si serviciile pentru clienti sunt imbunatatite, deoarece personalul se concentreaza mai mult pe solicitarile clientului, decat pe procesul in sine si pe suma de bani manipulata.

TCR reprezinta un mod eficient si sigur pentru a stoca numerarul. In filialele bancare clasice, o suma cash este de obicei stocata in sertare pana la o suma maxima stabilita de fiecare institutie in parte. Orice cantitate de numerar peste acest prag trebuie sa fie in mod normal transferata intr-un seif al bancii centrale, in timpul si la sfarsitul zilei de lucru.

Prin contrast, in retelele echipate cu masini de reciclare a numerarului, acesta poate fi stocat in siguranta in fiecare locatie.
Numarul total de astfel de sisteme cash recycler reperate recent de o compania specializata in doar 25 de tari este in continua crestere. Studiile demonstreaza un salt de 65%, de la 145.000 in 2008, la aproximativ 240.000 in 2013! La randul ei, cota de reciclare a numerarului este prognozata sa creasca de la 29% in 2008 la 66% in 2013.

ROPECO, furnizor dedicat al brandului Glory in Romania

Japonezii au fost si sunt liderii incontestabili ai automatizarilor in aproape orice domeniu. Glory, numarul unu in tehnologii pentru procesarea numerarului, a inventat si adus pe piata primul Cash Recycler ca element dintr-o agentie bancara complet automatizata.

Incepand cu 1983, Glory a instalat peste 100000 de Teller Cash Recycler (TCR), ajungand in 2012 la a noua generatie de astfel de echipamente.

RBG-200 are la baza concepte noi tehnologice, inovative, precum Modulul de Depozitare Inteligent (ISM), caseta de colectare pentru CIT (CC), posibilitatea de depozitare pe o caseta a doua cupiuri complet reciclabile.
Aceste concepte nu se regasesc pe niciunul dintre echipamentele similare ale competitorilor.

Din experienta ROPECO, clientul era limitat de numarul de bancnote care putea fi depozitat in TCR, precum si de numarul total de cupiuri (valuta locala si straina) ce pot fi acceptate si cate din acestea pot fi reciclate. Asadar, la un echipament cu 8 casete cu cate o cupiura, pot fi acceptate si dispensate maxim 8 cupiuri. Dar cum trebuie sa procedeze banca daca vrea sa asigure clientilor si un schimb valutar minimal, in euro, de exemplu?

Astazi, cu noua generatie de TCR de la Glory aceste probleme au fost surmontate.

Capacitatea totala este de aproximativ 7.200 de bancnote; pot fi acceptate si recunoscute pana la 128 de cupiuri diferite simultan, iar fiecare caseta accepta doua cupiuri diferite ce pot fi reciclate. In acest fel, se rezolva si problema schimbului valutar de catre casierii pregatiti sa opereze astfel de automate.

Mai mult decat atat, folosind Modulul Inteligent ISM, orice verificare a soldului se face in interiorul masinii, programabil, eventual pe timpul noptii, numerarul din interiorul seif-ului ramanand tot timpul in interiorul acestuia.

Functia principala a Casetei de Colectare este pentru firma ce asigura serviciile de cash-in-transit (CIT). Aceasta poate sa efectueze deplasarea pentru colectare in afara orelor de program, nefiind necesara deschiderea seif-ului principal.

Avand in vedere presiunea de reducere a costurilor si de eficientizare a activitatilor exercitate de competitie si de criza asupra bancilor, este de anticipat o crestere a cererii de astfel de echipamente.

Pe scurt, iata principalele argumente care stau la baza acestei tendinte:
  • Cresterea securitatii tranzactiilor cu numerar, inclusiv in timpul orelor de program;
  • Cresterea transparentei proceselor in care este implicat numerarul;
  • Reducerea de costuri cu cel putin 20% - in principal, cu paza, cu transportul de numerar, cu amenajarea si echiparea casieriilor inchise sau deschise, cu dobanzile plafonului de casa, etc.
  • Cresterea calitatii serviciilor catre client; scurtarea timpilor de deservire
  • Consolidarea securitatii fizice
  • Recunoasterea si urmarirea bancnotelor suspecte, prin recunoasterea si inregistrarea seriei ceea ce implica si reducerea falsurilor si a riscurilor de frauda
  • Proces simplificat, reducere cheltuieli de instruire
  • Economie de spatiu
  • Monitorizarea continua a proceselor cu cash
“Noul aparat TCR Glory RBG-200, pe care il propunem bancilor din Romania, reprezinta modelul care face parte din noua serie de recyclere inteligente, bazate pe cea mai noua tehnologie si in masura sa deserveasca ireprosabil sucursalele sau filialele bancare cu volum mare de activitate. Noul model Glory acumuleaza ceva din gloria companiei, construita de inventivitatea celor peste 1000 de ingineri angajati in cercetare-dezvolare non-stop”, subliniaza Cristian Christodorescu, directorul general al ROPECO.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri