Varujan Vosganian, seful Comisiei de Buget, Finante si Banci din Senat, se pronunta pentru unificarea institutiilor care supervizeaza domeniul bancar, piata asigurarilor si cea de capital * Legislativul are in vedere o varianta care sa comaseze CSA, CNVM si Departamentul Supraveghere din BNR * Aceasta miscare ar permite inlocuirea persoanelor numite de PSD in fruntea acestor institutii
Supravegherea bancara, a pietei asigurarilor si a pietei de capital, ar putea fi efectuate de o singura institutie, care sa reuneasca cele trei autoritati de control, a declarat, ieri, pentru Mediafax, presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Senat, Varujan Vosganian. Potrivit senatorului PNL, actualul legislativ are in vedere discutarea unei variante privind comasarea activitatilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Departamentului de Supraveghere bancara din Banca Nationala a Romaniei prin infiintarea unei institutii de supraveghere consolidata a pietelor financiare. "In opinia mea, supravegherea pietelor financiare trebuie unificata si ar trebui sa existe o singura autoritate de reglementare. Exista un anumit dezechilibru intre BNR, pe de o parte, si CSA si CNVM, pe de alta parte", a spus Vosganian. El a adus ca exemplu tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti, actiune amanata de cativa ani din cauza unor reglementari diferite.

Presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci (CBFB) a tinut sa precizeze ca scoaterea supravegherii bancare de la Banca Nationala a Romaniei nu va insemna "golirea de substanta" a bancii centrale. "Trebuie foarte clar inteles ca BNR va continua sa elaboreze si sa conduca politicile monetare", a aratat Vosganian. Supravegherea consolidata a pietelor financiare ar da posibilitatea actualei puteri sa-i schimbe din functie pe presedintii autoritatilor de reglementare din asigurari si piata de capital. Fara aceasta modificare, atat presedintele CSA, Nicolae Crisan, cat si presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, numiti in functie de PSD, nu vor putea fi inlocuiti inainte de mijlocul anului 2006, cand le expira mandatele. Mai mult, scoaterea supravegherii bancare de sub tutela BNR poate presupune si modificarea statutului bancii centrale si reducerea numarului de viceguvernatori. Potrivit unor surse bancare, prin aceasta miscare, noul legislativ ar putea urmari indepartarea lui Florin Georgescu din Consiliul de Administratie al BNR. In toamna anului trecut, Georgescu a fost numit prim-viceguvernator al BNR, avand ca principal domeniu de coordonare supravegherea bancara. Mandatul lui expira in 2009.

Costuri reduse si strategii comune

Unificarea celor trei organisme de supraveghere ar duce, in opinia lui Vosganian, la costuri mai mici pentru operatorii din pietele financiare si la dezvoltarea unei strategii comune pentru cele trei segmente, mai ales intr-un an in care sectorul financiar trebuie sa faca fata unor intrari masive de capital. "Romania va intra in criza de bani multi si ar fi bine ca sectorul financiar sa poata sa raspunda cu plasamente atractive la aceste fluxuri. De asemenea, o parte din cei 600 de milioane de euro care vor intra in plus la persoanele fizice in urma reducerii fiscalitatii ar trebui atrasi in instrumente financiare pentru a nu afecta deficitul de cont curent sau tinta de inflatie", a mai afirmat Vosganian.

Senatorul PNL sustine ca estimarile pentru 2005 evidentiaza transferuri de la lucratorii romani din strainatate de doua miliarde de euro, in timp ce investitiile straine directe ar putea depasi trei miliarde de euro. Totodata, se preconizeaza ca liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei ar aduce in Romania fonduri speculative de aproximativ doua miliarde de euro.

Comisia de Buget, Finanate, Banci a intocmit un chestionar cu cinci intrebari pe care l-a transmis majoritatii operatorilor din piata de capital, piata asigurarilor si sistemul bancar. Raspunsurile firmelor vor viza o evaluare a situatiei actuale, obstacolele din activitate, cum gandesc actorii pietei rolul parlamentului si autoritatilor de reglementare si integrarea europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri