MKB Bank a primit acceptul autoritatilor pietei bancare pentru preluarea Romexterra si a apelat la un consortiu, pentru gestionarea preluarii actiunilor bancii, care "nu va detine actiuni si nu va fi actionar al Romexterra Bank", a informat un comunicat comun al celor doua banci.

Romexterra Bank si MKB Bank au anuntat intr-un comunicat comun, ca, in a patra saptamana de la lansarea ofertei de cumparare a actiunilor bancii romanesti, "actionarii acesteia inca formeaza randuri la sediile bancii".

Comunicatul precizeaza ca MKB Bank a apelat la un consortiu de firme care vor gestiona strict preluarea actiunilor Romexterra, deoarece actionariatul bancii este dispersat. Consortiul nu va deveni insa actionar al Romexterra, au precizat bancile in comunicat. "Avand in vedere faptul ca Romexterra are aproape aproape o suta de mii de actionari persoane fizice, MKB Bank conlucreaza cu un consortiu profesional. Conform contractului incheiat cu MKB Bank, consortiul nu va detine si nu va fi actionar al Romexterra Bank. Complexitatea tranzactiei a impus formarea consortiului ca agent insarcinat sa gestioneze tranzactia de preluare a unui pachet de actiuni de cel putin 50% plus o actiune, de catre MKB Bank", se arata in comunicat citat de NewsIn.

Pentru derularea operatiunii de preluarea a Romexterra, banca ungara MKB a format un consortiu cu casa de brokeraj Ieba Trust si firma cipriota Demera Investment, au mai precizat oficialii Romexterra.

Comunicatul mai precizeaza ca MKB Bank a primit, in vederea achizitiei, toate autorizatiile necesare, atat cele interne (din Ungaria) cat si pe cea a Bancii Nationale a Romaniei, prin adresa nr. 425/FG din 13 iulie 2006.

Pe 6 iulie, MKB Bank a semnat o intelegere prin care s i-a concretizat intentia de a obtine pachetul majoritar al Romexterra Bank. In baza acestei intelegeri, MKB Bank va deveni actionarul majoritar al bancii Romexterra, care detine peste 140.000 clienti retail si 10.000 clienti corporate, prin achizitionarea unui pachet de cel putin 50% plus o actiune.

Achizitia din Romania se incadreaza in strategia adoptata de MKB Bank si principalul sau actionar, Bayerische Landesbank. Conform acestei strategii, MKB va asigura expansiunea teritoriala a grupului bancar ca punte a BayernLB Grup, in nume propriu.

Scopul delegarii centrului de achizitii la Budapesta este acela de a asigura prezenta pe pietele central si sud-est europene prin identificarea si achizitia acelor institutii financiare care corespund obiectivelor strategice ale Grupului BayernLB, respectiv obtinerea unei pozitii de varf in regiune si deservirea companiilor mijlocii si mari performante si a populatiei cu venituri mari.

"De asemenea, un argument important in explorarea pietelor potentiale din tarile sud-est europene in special Romania si Bulgaria il reprezinta oportunitatile de crestere deosebite ale acestora. Iminenta aderare a celor doua tari la Uniunea Europeana promite o crestere economica dinamica, cu beneficii potentiale semnificative pentru sectorul financiar", se mai arata in comunicatul bancilor.

MKB Bank este a treia banca din Ungaria activele sale totale fiind de peste 6,5 miliarde euro. BayernLB detine aproape 90% din actiunile MKB si este a saptea banca din Germania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri