Nuclearelectrica, împreună cu Candu Energy Inc. (CEI), o filială a SNC-Lavalin Group Inc. care îşi desfăşoară activitatea sub numele de AtkinsRealis, şi Canadian Commercial Corporation (CCC), o corporaţie federală de stat, au semnat un contract în valoare de 781 milioane dolari canadieni, având ca obiect furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie, pentru prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 CNE Cernavodă, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica (SNN), semnarea contractului a avut loc la Expoziţia Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor şi Comerţului Internaţional al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul român al Energiei, Teodor Chirica, preşedintele Consiliului de Administraţie al SNN, Bobby Kwon, preşedinte şi director general al CCC, Ian Edwards, preşedinte şi director general al AtkinsRealis, şi Joe St. Julian, preşedinte, Nuclear, AtkinsRealis.

Nuclearelectrica a anunţat anterior, în data de 7 noiembrie 2023, că, în urma derulării şi finalizării unei proceduri de atribuire, a transmis către Candu Energy Inc. şi Canadian Commercial Corporation o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie, în sprijinul prelungirii duratei de viaţă a reactorului CANDU al Unităţii 1 a CNE Cernavodă.

Intrarea în vigoare a contractului este condiţionată de aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor SNN, CCC primind aprobarea finală din partea Guvernului Canadei.

"Suntem bucuroşi să ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 a centralei nucleare de la Cernavodă cu AtkinsRealis (...). Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, (...) continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. Mai mult, prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1, precum şi a viitoarelor două unităţi CANDU pe care le avem în plan să le dezvoltăm, vor aduce beneficii multiple pentru România: păstrarea unor locuri de muncă de înaltă calitate, precum şi crearea de noi locuri de muncă, investiţii în comunitate, o contribuţie importantă la bugetul local şi de stat, precum şi proiecte pentru lanţul de aprovizionare local (...)", a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.

Potrivit preşedintelui CA al SNN, Teodor Chirica, acest nou contract este un pas înainte pentru Retehnologizarea Unităţii 1, precum şi în cooperarea pe termen lung între România şi Canada în domeniul nuclear, care a început acum peste 55 ani.

"Datele fundamentale de pe piaţa energiei nucleare arată că va exista o cerere susţinută şi robustă din partea guvernelor din întreaga lume pentru prelungirea duratei de viaţă a reactoarelor şi pentru construcţii noi", a comentat Ian L. Edwards, preşedinte şi director executiv, AtkinsRealis.

El a precizat că, de la începutul anilor '70, au fost construite aproximativ 600 de reactoare nucleare comerciale în întreaga lume, iar aproximativ 440 sunt încă în funcţiune. Multe dintre aceste reactoare se apropie de sfârşitul duratei lor de viaţă.

Lucrările executate în prezent de AtkinsRealis pentru proiectele de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington şi Bruce Power.

Sursa foto: Facebook / Nuclearelectrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri