Compania Naţională de Transport al Energie Electrice Transelectrica a semnat marţi, la sediul Ministerului Energiei, cel de-al zecelea contract de finanţare din Fondul pentru Modernizare, respectiv pentru implementarea "Proiectului-pilot DigiTEL Green - Retehnologizare staţia 220/110/20kV Mostiştea", cu o valoare nerambursabilă 48 de milioane de euro, scrie Agerpres.

Contractul a fost semnat de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica, Ştefăniţă Munteanu.

Conform unui comunicat comun, proiectul de investiţie propune o abordare tehnologică de actualitate şi presupune transformarea staţiei în baza unui concept 100% digital şi inovator cu impact redus asupra mediului. Valoarea totală a proiectului este de peste 57 de milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilă din fonduri europene este de 48 de milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare.

"Această finanţare susţine proiectele de modernizare a sistemului energetic naţional promovate de Ministerul Energiei, una dintre priorităţile cheie pe care le-am enunţat încă de la preluarea mandatului. Digitalizarea este o condiţie esenţială pentru o energie verde, care protejează mediul şi promovează eficienţa. Energia viitorului înseamnă tehnologii performante, pe care noi vom continua să le finanţăm în ritm accelerat. Fondul pentru Modernizare este garanţia dezvoltării României şi a trecerii într-o nouă paradigmă a tranziţiei energetice: decarbonizare, descentralizare, digitalizare. Vă reamintesc că obiectivele aderării României la "Declaraţia globală privind energia regenerabilă şi eficienţa energetică" sunt triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030. Misiunea pe care mi-am asumat-o ca ministru al energiei nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generaţii", a declarat Sebastian Burduja, citat în comunicat.

La rândul său, preşedintele Directoratului Transelectrica a subliniat că, în contextul unei tranziţii energetice accelerate, actualele mecanisme de finanţare europeană oferă un sprijin consistent în ceea ce priveşte investiţiile care se vor realiza în următorii ani în energie, iar Transelectrica este pregătită să acceseze toate posibilităţile oferite.

"Odată cu semnarea contractului pentru Retehnologizarea Staţiei Mostiştea, avem 10 proiecte cu finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de peste 470 de milioane de euro. Staţia Mostiştea este al doilea proiect de retehnologizare a unei staţii în concept digital, după Staţia Alba Iulia, proiect care beneficiază, de asemenea, de finanţare din Fondul pentru Modernizare. Este evident angajamentul Companiei pentru investiţii şi pentru dezvoltarea durabilă a reţelei electrice de transport în sensul atingerii obiectivelor de economie curată. Odată cu semnarea acestui contract de finanţare, aliniat cu obiectivele strategice europene privind dezvoltarea durabilă, Transelectrica marchează un progres în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi inovaţia în sectorul energetic naţional. Este o dovadă clară că rămânem angajaţi în sprijinirea tuturor eforturilor de transformare a infrastructurii energetice pe întreg parcursul tranziţiei către o economie neutră din punct de vedere climatic", a spus Ştefăniţă Munteanu.

Proiectul-pilot DigiTEL Green reprezintă un efort investiţional în acord cu politicile şi directivele europene din domeniul energiei, asumat de Transelectrica pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii energetice prin adoptarea unor soluţiilor tehnologice şi echipamente de ultimă generaţie care să contribuie la reducerea amprentei ecologice. Inclusă în Planul de Dezvoltare a RET pentru perioada 2022-2031, investiţia din portofoliul de proiecte al Transelectrica va contribui la reducerea impactului asupra mediului înconjurător şi la tranziţia către o infrastructură energetică sustenabilă şi eficientă.

Prin adoptarea unor practici şi tehnologii prietenoase cu mediul, retehnologizarea staţiei Mostiştea se va realiza prin integrarea unor tehnologii digitale avansate care vor optimiza operaţiunile specifice şi va asigura un consum propriu de energie în cadrul instalaţiei din surse regenerabile, contribuind astfel la creşterea eficienţei energetice prin implementarea conceptului nZEB (nearly Zero Energy Buildings). Proiectul investiţional va avea un impact major asupra reţelei electrice de transport al energiei, beneficiile unei staţii electrice de transformare care funcţionează în concept 100% digital, aşa cum va funcţiona staţia Mostiştea, contribuind la fiabilitatea şi performanţele sistemului. Staţia 220/110/20kV Mostiştea a fost pusă în funcţiune în anul 1974, iar până în prezent nu a trecut prin niciun proces de retehnologizare, se menţionează în comunicat.

Sursa foto: Facebook / Transelectrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri