Dupa modul in care piata se inchisese vineri, 18 martie, brokerii se asteptau sa avem cresteri sustinute in aceasta saptamina. Socoteala de acasa s-a potrivit doar la deschiderea de luni, cind cotatiile au inceput sa creasca sustinut, pe fondul presiunii la cumparare la SIF-uri si al impactului pozitiv dat de anuntarea rezultatelor dupa primele 2 luni la Rompetrol Rafinare (profit net de 17,7 milioane dolari si un raport pret/profit net pe actiune de 7). E adevarat, in prima ora de tranzactionare, cotatiile RRC au urcat pina la 1.030 lei, iar BET-FI sarise de +7a. De marti s-a reintrat insa in normal, iar corectiile usoare de pret au continuat, pe fondul unor volume reduse de tranzactionare. Nici anuntul urmatorului pas din liberalizarea contului de capital
(11 aprilie - nerezidentii vor putea deschide depozite in lei) nu a impresionat prea mult investitorii.

Singura raza de soare a adus-o Banca Transilvania, care a anuntat miercuri o majorare de capital de amploare, iar joi aceste actiuni cresteau cu 9%.
Astfel, cine detine actiuni la data de inregistrare (AGA care va avea loc pe 11 aprilie va lua in calcul fixarea datei de inregistrare pe 29 aprilie) va primi 58 de actiuni gratuite la fiecare pachet de 100 detinute si va putea subscrie inca 10 actiuni la un pret preferential de 4.000 lei. Banca va emite si obligatiuni in dolari convertibile in actiuni, iar noutatea o constituie rezervarea primei transe din aceasta (20 milioane dolari) IFC. Restul de 5 milioane dolari vor fi adunati de la investitorii deja existenti, valoarea nominala a unei obligatiuni fiind 10.000 dolari, scadenta la 5 ani, iar dobinda platita se va calcula cu formula Libor la 6 luni + 3%.

Dupa corectiile din martie, anumite actiuni au ajuns mai ieftine decit valorile de la inceputul anului, aprecierea din primele doua luni topindu-se brusc. De pilda, SNP avea pe 3 ianuarie o cotatie de 3.490 lei (maximumul din februarie a fost 5.250 lei), iar o actiune Rompetrol Rafinare (RRC) valora tot atunci 960 lei (cea mai mare inchidere a fost la 1.250 lei). RRC a fost suspendata joi pentru operarea majorarii capitalului social si va reveni astazi la tranzactionare.
Piata va traversa o perioada de stabilizare caracterizata prin oscilatii de amploare redusa in jurul palierelor de echilibru, stabilite la inceputul saptaminii trecute. Pe termen scurt, cel mai probabil, vor alterna zilele de crestere usoara a cotatiilor cu cele de scadere, spune Iulian Panait, presedinte KTD Invest.
AGA Extraordinara de la Comelf Bistrita a aprobat propunerea de splitare a valorii nominale a actiunilor: de la 58.000 aceasta va ajunge 5.800 lei. SSIF Broker a anuntat ca are o expunere pe BRD care ar duce la o pierdere de peste 3 miliarde lei in momentul marcarii in piata.

Top 5+

1. Rafinaria Astra +17%
2. Santierul Naval Orsova +8,3%
3. Aerostar Bacau +7,6%
4. Petroexportimport +7,5%
Bucuresti
5. Carbid-Fox Tirnaveni +6,3%

Top 5-

1. Rulmentul Brasov -16,6%
2. Oil Terminal Constanta -15,7%
3. Electroputere -13%
4. UAMT Oradea -12%
5. Vel Pitar Rm. Vilcea -11,2%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri