Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus prognoza pentru rata anuala a inflatiei in acest an, de la 2,1% la 0%, impactul fiind dat de scaderea cotei TVA la 9% pentru alimente bauturi nealcoolice si alimentatie publica, rata urmand sa ajunga la peste 1,5% in ultimul trimestru al anului viitor.

"Comparativ cu februarie 2015, noua evaluare a proiectiei indica o traiectorie mai joasa a ratei anuale a inflatiei prognozate. Revizuirea substantiala decurge din incorporarea masurii reducerii TVA pentru alimente, bauturi nealcoolice si servicii de alimentatie publica de la 1 iunie, de la 24% la 9%", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul briefingului dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, scrie Mediafax.

El a aratat ca principalele riscuri deriva din persistenta incertitudinilor privind evolutiile mediului extern, din Grecia si zona euro, precum si tensiunile geopolitice regionale. "Impactul scaderii cotei TVA este asteptat sa determine valori in jur de 0% a inflatiei in perioada iunie 2015 - mai 2016, reintrarea acesteia in intervalul de variatie a tintei (2,5% plus/minus un punct procentual) urmand sa se produca in ultimul trimestru al anului 2016", a spus Isarescu.

Guvernatorul a precizat ca persistenta unei rate a inflatiei apropiate de 0% in urmatoarele 3-4 trimestre face ca deciziile de politica monetara sa stimuleze creditarea si sa mentina in teritoriu real pozitiv ratele dobanzilor la depozite. El a punctat totodata ca in perioada de vara, cand are loc recolta, inflatia ar putea intra in teritoriu negativ. BNR a redus in februarie prognoza de inflatie de la 2,2% la 2,1% pentru acest an, dupa ce in noiembrie fusese taiata de la 3%. Pentru anul viitor, estimarea din februarie se plasa la 2,4%.

Preturile de consum au crescut in martie cu 0,4% fata de februarie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 0,8%. Cresterea medie a preturilor de consum in perioada aprilie 2014 - martie 2015, calculata pe baza IPC, a fost de 0,9% fata de intervalul anterior, iar determinata pe baza IAPC, avansul a fost de 1,2%. Isarescu declara la inceputul lunii aprilie ca traiectoria inflatiei va influenta deciziile urmatoare ale Consiliului de Administratie al BNR privind politica monetara, insa acestea depind si de alti factori, precum deciziile de politica fiscala.

Potrivit viceguvernatorului Bogdan Olteanu, deciziile de politica monetara ale BNR vor fi bazate in viitor mai mult pe proiectiile pe termen lung privind inflatia si mai putin pe scaderile temporare de preturi. El a afirmat ca banca centrala va adopta o politica de asteptare si de ancorare a inflatiei, concentrandu-se pe contracararea unor potentiale efecte de runda a doua ca urmare a taierilor de taxe.

BNR elibereaza in piata lichiditati de 3 MLD. lei prin reducerea RMO la lei de la 10% la 8%

Reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei de la 10% la 8% determina eliberarea unor lichiditati in piata de trei miliarde lei, in timp ce la pasivele in valuta o taiere de doua puncte procentuale ar echivala cu 500 milioane euro, a declarat guvernatorul BNR,Mugur Isarescu. "Rezervele minime obligatorii pentru valuta (situate la 14% - n.r.) inseamna circa patru miliarde euro, la doua puncte procentuale reduse vin 500 milioane euro. Pentru lei, la cat am redus inseamna vreo trei miliarde lei", a afirmat Isarescu, in cadrul unui briefing de presa, dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

CA al BNR a decis sa reduca rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele in lei, de la 10% la 8%, si sa mentina rata rezervelor in valuta la 14%, cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015. Totodata, a taiat dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75%, masura aplicata de la 7 mai. Ultima interventie a bancii centrale pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie anul trecut, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute, dupa ce fusesera ajustate in septembrie, de la 12%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri