Impredictiblitatea cadrului legislativ ar putea afecta si piata de vanzarea de creante in 2016, insa nu putem estima cat de mult. In ceea ce priveste perceptia populatiei, va exista tentatia, cu ocazia alegerilor din acest an, sa ne lasam amagiti de proiecte electorale ce propun diferite miracole de scutire de plata, apreciaza Claudiu Bud, director divizia vanzari si servicing, Kruk Romania.

"Ceea ce noi, in calitate de jucator important in piata de recuperari creante, dar si la nivel de asociatie, dorim sa semnalam faptul ca exista riscul ca si cei buni platnici sa nu mai doreasca sa isi achite datoriile si sa se lase la mana unui proces salvator propus intr-o lege viitoare de acest gen. Este destul de riscant acest joc politic", a declarat Claudiu Bud (foto).

Deocamdata, spune reprezentatul Kruk Romania, "impactul prognozat ar fi foarte redus, pe motiv ca 99% din activitatea noastra in momentul de fata este pe zona de creante negarantate, iar canzarile de portoflii de creante garante ale bancilor inca nu au inceput. Daca va fi aplicata Legea darii in plata, probabil ca numarul de tranzactii de creante garantate, pe care in prezent ne asteptam sa il vedem in piata, va fi redus sau anulat".

El mai aratat ca in contextul in care indicatorul luat in calcul in stabilirea pretului la portofoliile de creante garantate este dat de valoarea de piata a garantiei la acel moment, impactul negativ al Legii darii in plata ar lua in dimensiune daca va exista o avalansa de foarte multe imobile in piata, care sa determine scaderea preturilor pe piata imobiliara.

"Pretul reflecta sansele de recuperare pe acel portofoliu si reprezinta o valoare statistica a intregului portofliu. Se face de foarte multe ori confuzia ca, daca am platit 15% pe o creanta, imi ajunge sa recuperez cam aceasi valoare si nu ar trebui sa vreau sa recuperez integral creanta respectiva. Ceea ce este gresit! Pentru ca acel 15% reprezinta sansa mea de recuperare pe intreg portofoliu, din care la creante o sa am ce recupera, pe altele, zero", a subliniat Claudiu Bud.

Sentimentul in piata bancara si Legea darii in plata

"Este destul de devreme de raspuns la aceasta intrebare din doua perspective: Legea darii in plata este inca in curs de aprobare si, asadar, au loc inca demersuri pentru a fi ajustata prima varianta vehiculata, iar pe de alta parte ati vazut ca primul impact pe care au decis bancile sa il manifeste a fost cresterea avansului. Bancile vor cauta sa se protejeze, de ceea ce se va intampla de acum inainte. Pe partea de portofoliu existent, ramane de vazut in ce masura legea se va aplica retroactiv sau nu", a mai spus Claudiu Bud.

Portofolii garantate s-au vandut insa foarte putine in ultima perioada, noteaza reprezentantul Kruk. "S-au vandut doar vreo doua-trei portofolii garantate, dintre care unul nesemnificativ ca numar si valoare, iar cel mai mare a fost cel al Volksbank in contextul iesirii din piata".

In opinia sa, de regula, bancile comerciale se "inghesuie" sa vanda portofolii de creante neperformante in a doua jumatate a anului pentru a curata bilantul contabil si a obtine un anumit rezultat financiar. "2015 a fost insa atipic din acest punct de vedere. A existat o vanzare foarte mare in primul semestru al anului, cea raportata public de catre Piraeus Bank in valoare nominala de 200 de milioane de euro, care a echilibrat semestrele".

El a mai adaugat ca una dintre bancile mari din piata este posibil sa iasa din nou la vanzare de credite neperformante, dupa ce a vandut de 1,2 miliarde de euro in decembrie 2015. "Depinde insa ce se intampla in contextul legislativ. Cel mai bun exemplu este legat de faimosul proiect de anul trecut, de vanzare de creante neperformante in valoare de 3 miliarde de euro. Pe piata se spune ca acesta a clacat exact pe fondul instabilitatii cadrului legislativ si marii jucatori din exterior nu au vrut sa isi asume riscul unei asemenea investitii in contextul in care pot aparea legi care sa constranga sansele de recuperat".

Kruk Romania, portofoliu de 1 milion de creante

"La finele trimestrului trei din 2015 gestionam peste 1 milion de creante in valoare totala de 8,6 miliarde de lei. Fata de aceeasi perioada din 2014, se afla in crestere cu circa 10% numarul de creante procesate, in timp ce valoarea a ramas relativ constanta. In ceea ce priveste segmntarea, ponderea majoritara a valorii este data de creantele bancare, care poate ajunge si la 80%, urmata de creante din industria telecom, insa ca numar ordinea se inverseaza", a declarat Claudiu Bud.

Intrebat de trendul pietei de recuperare de creante estimat pentru 2016, reprezentantul Kruk a spus ca acesta ramane imprevizibil, in contextul in care achizitia de portofolii este realizata progresiv in functie de nevoile companiilor si intensitatea procesului de vanzare. "In momentul de fata, 2016 a inceput foarte lent si practic cam tot ceea ce bancile si companiile telecom au dorit sa vanda au vandut pana la finele anului 2015", a conchis acesta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri