Euro a inchis sedinta valutara de ieri la un curs de 3,5400-3,5430 lei, dupa ce in jurul pranzului a atins o cotatie maxima de de 3,5430-3,5460 lei, dar a oscilat intr-un interval foarte ingust, de nici un ban, sustin dealerii din piata.
"Euro a inchis piata valutara de joi la un curs de 3,54 lei, iar variatia a fost foarte mica, de mai putin de 100 lei vechi", a declarat pentru NewsIn, analistul Finansbank Melania Hancila.

Cursul oficial afisat, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru moneda europeana a fost de 3,5415 lei, cu 60 lei vechi (0,17%) mai mult decat miercuri, iar pentru moneda americana, cursul a fost de 2,7858, cu cinci lei vechi (0,018%) mai mult decat in ziua precedenta.

Pe pietele europene, moneda americana a fost tranzactionata intre 1,2670-1,2735 dolari/euro, iar in jurul orei 17:00, ora Bucurestiului, dolarul s-a apreciat pana la 1,2700 dolari/euro, dupa ce in restul zilei a stagnat in jurul cursului de 1,2715 dolari/euro.

"Dolarul a ramas ferm pe pozitii, cu toate ca Statele Unite au anuntat o crestere de numai 2,6% a produsului intern brut pe al doilea trimestru, fata de 2,9% cat astepta piata", a mai spus Hancila.

O crestere sub asteptari reflecta o incetinire a cresterii economice americane, ceea ce ar putea determina Federal Reserves (banca centrala americana) sa nu mai creasca rata dobanzii de politica monetara anul acesta, a explicat analistul Finansbank. Ea a adaugat ca unii anaslisti se asteapta, chiar, ca Federal Reserves sa micsoreze rata dobanzii in perioada urmatoare, tocmai pentru a stimula cresterea economica americana.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele interbancare pe termen scurt s-au mentinut la un nivel ridicat de 8,60-9% pe an si dupa scadenta depozitului de 2,3 miliarde lei atras de BNR in urma cu o luna.

"Dobanzile au scazut cu cel mult 0,50 puncte procentuale si nici nu ne asteptam sa se micsoreze mai mult, cu toate ca a avut scadenta depozitul BNR de 2,3 miliarde lei. Dobanzile au ramas la un nivel ridicat pentru ca suntem la inceputul perioadei de constituirea a rezervelor minime obligatorii, iar bancile prefera sa isi pastreze banii. Nici maine nu cred ca vor scadea dobanzile sub 8-9% pe an, mai ales ca luni are loc licitatia BNR pentru atragerea leilor din piata in depozite la o luna", a explicat Hancila.

Ea mai spus ca, in ultima vreme, evolutia pietei interbancare depinde foarte mult de perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii.

"De asemenea, sumele pe care le imobilizeaza bancile la BNR, in depozite la o luna si certificate de depozit la trei luni, au scazut de cand au crescut rezervele miniume obligatorii la lei de la 16% la 20%", a mai remarcat analistul Finansbank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri