Fondurile mutuale au inregistrat cresteri ale activelor nete de pana la 10% in primele noua luni din 2006, cele mai mari castiguri fiind aduse de plasamentele in obligatiuni si in actiuni, potrivit unei analize realizate de Intercapital Invest.
Fondul Orizont, cu plasamente in obligatiuni si instrumente cu venit fix, administrat de SAI Certinvest, a inregistrat cel mai mare randament, de 10,87%, in perioada 31 decembrie 2005-30 septembrie 2006. Activul net al fondului Orizont a ajuns la 1,93 milioane lei la 30 septembrie 2006, cu o valoare a unitatii de fond de 13,67 lei, informeaza NewsIn.

Pe locurile urmatoare s-au clasat Raiffeisen Prosper, fond cu plasamente in actiuni administrat de Raiffesien Asset Management SAI , cu o crestere de 9,11%, si Transilvania, fond diversificat administrat de SAI Globinvest, cu un randament de 7,79% pe primele noua luni din 2006. Raiffeisen Prosper a ajuns la un activ net de 15,34 milioane lei, cu o valoare a unitatii de fond de 109,11 lei. Activul net al fondului Transilvania a urcat la 34,46 milioane lei, cu o valoare a unitatii de fond de 41 lei.

Din punct de vedere al activelor nete la 30 septembrie 2006, pe primul loc se afla fondul monetar Simfonia 1, administrat de SAI SG Asset Management BRD, cu 67,61 milioane lei, urmat de BCR Dinamic, fond cu plasamente diversificate administrat de SAI BCR Asset Management, cu 65,64 milioane lei si Bancpost Plus, fond monetar, administrat de EFG Mutual Funds Management Romania SAI, cu 37,91 milioane lei.

Activele nete ale fondurilor mutuale cu plasamente in actiuni au inregistrat cele mai mari cresteri pe primele noua luni din 2006. Star Next, administrat de SAI Star Asset Management, a inregistrat cea mai mare crestere a activelor nete, cu 585,98%, atingand valoarea de 2,74 milioane lei la 30 septembrie 2006, cu o valoare a unitatii de fond de 5,13 lei. Pe locurile urmatoare se situeaza BCR Expert, administrat de SAI BCR Asset Management, cu o crestere de 513,67% a activului net, pana la valoarea de 10,56 milioane lei si o valoarea a unitatii de fond de 96,77 lei, urmat de Active Dinamic, administrat de SAI Swiss Capital Asset Management, cu un activ net de peste 720.000 lei, cu 131,98% mai mare decat la sfarsitul anului 2005, si o valoare a unitatii de fond de 15,39 lei.

Fondurile diversificate si-au consolidat pozitia de lider pe piata fondurilor mutuale, cu o cota de peste 38%, urmate pe pozitia a doua de fondurile de actiuni, cu peste 27%, ceea ce inseamna ca aceste doua categorii reprezinta 65% din piata, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Piata fondurilor de investitii ar putea ajunge la 1-2 miliarde euro in trei-cinci ani, pe fondul diversificarii plasamentelor pe piata de capital, al noilor listari de la Bursa de Valori Bucuresti si al evolutiei descrescatoare a dobinzilor la bancile comerciale, potrivit estimarilor administratorilor de fonduri. Pentru acest an, estimarile acestora indica o crestere in continuare a pietei, in paralel cu evolutia Bursei de Valori Bucuresti si a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu.

"La Bursa din Sibiu se pot obtine si randamente de 50% intr-o singura luna, dar exista si riscul de a pierde 50% in aceeasi perioada", a declarat, pentru News In, Ion Mincu Radulescu, presedintele SAI BCR Asset Management. "Plasamentele la Bursa din Sibiu se pot realiza prin contracte futures pentru aproape 20 de actiuni care se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti, dar putine dintre acestea au in acest moment o lichiditate foarte buna", a mai spus Radulescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri