Rapiditatea cu care se realizeaza platile contactless pare sa fie pe placul utilizatorilor de carduri. Atat bancile, cat si operatorii de plati electronice, fac eforturi pentru a raspandi aceasta functionalitate la nivelul tuturor consumatorilor. Legea cash-back, care a dus la accelerarea ritmului de instalare a POS-urilor, reprezinta un adevarat aliat in acest proces de creare a unor portofolii de carduri complet contactless in randul bancilor.

Despre evolutia cardurilor contactless in portofoliile marilor bancilor si despre tendintele in ceea ce priveste platile contactless, am vorbit cu patru banci din top 10 si cu una dintre schemele de plati a carei sigla se afla pe circa jumatate dintre cardurile romanilor.

Catalin Cretu, Visa: Tranzactiile contactless cu carduri Visa au crescut de aproape 5 ori ca valoare anul trecut

Catalin Cretu este de parere ca perspectivele sunt incurajatoare in ceea priveste acceptarea platilor contactless in Romania, datorita entuziasmului cu care romanii au acceptat acest mod de plata.

“Tranzactiile contactless au fost un motor important de crestere a pietei platilor cu cardul din Romania in ultimii doi ani, fiind adoptate cu rapiditate de consumatori datorita modului simplu si sigur de a plati. Astfel, tranzactiile contactless cu carduri Visa au crescut de aproape 5 ori ca valoare anul trecut fata de 2015, reprezentand un sfert din totalul platilor procesate de Visa la sfarsitul anului 2016. Exista piete europene unde deja mai mult de jumatate din platile cu carduri Visa sunt contactless, precum Cehia, Polonia si Slovacia, insa Romania inregistreaza unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din regiune. Avem de recuperat teren, insa perspectivele sunt incurajatoare datorita decalajului mai redus si entuziasmului cu care romanii au adoptat acest mod de plata", a declarat Catalin Cretu, directorul general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa.

Reprezentantul Visa a mai afirmat ca in Europa s-au efectuat peste 5 miliarde de tranzactii contactless cu carduri Visa, la mai mult de 1,2 milioane de comercianti.

"In ceea ce priveste Romania, peste jumatate din reteaua de circa 177.000 de terminale POS accepta carduri contactless, iar tinta este ca pana 2020 toate terminalele POS din Europa, inclusiv Romania, sa accepte acest tip de plati", a mai adaugat Cretu.

ING Bank: Peste 90% din cardurile aflate in portofoliul bancii au functionalitate contactless

Reprezentantii ING Bank au declarat ca in acest moment toate cardurile din oferta bancii sunt contactless. In ceea ce priveste portofoliul de carduri emise, 90% dintre acestea sunt contactless.

"Peste 90% din cardurile aflate in portofoliul bancii si 100% din terminalele POS instalate de catre ING Bank la comercianti au functionalitate contactless, iar acest lucru se reflecta puternic in cresterea numarului si al valorii tranzactiilor contactless in totalul cumparaturilor la POS. Evolutia este spectaculoasa. In prezent peste 65% din numarul cumparaturilor realizate cu cardurile ING Bank si peste 55% din tranzactiile realizate la POS-urile ING Bank utilizeaza aceasta tehnologie", au declarat reprezentantii bancii.

Acestia au mai mentionat ca 1 din 5 tranzactii efectuate in Romania au loc la un POS ING, iar in ceea ce priveste securitatea, aceasta respecta cele mai recente standarde de securitate.

"Platile contactless sunt convenabile si rapide. Nu este necesar sa inmanezi cardul casierului la plata, iar PIN-ul este introdus doar la tranzactiile de valoare mai mare de 100 de lei. Rapiditatea cu care se finalizeaza tranzactia a stimulat utilizarea lor mai ales in zonele de trafic mare (in transport, hypermarket-uri, etc). Securitatea lor este de asemenea foarte mare, deoarece spre deosebire de cardurile contactless emise in alte tari, functionalitatea contactless este integrata in tehnologia chip&PIN, cu respectarea celor mai recente standarde de securitate EMV" au completat reprezentantii ING.

BCR: Estimam ca pana la jumatatea anului 2019 intreg portofoliul va fi contactless

Migrarea in masa a cardurilor la tehnologia contactless a inceput in luna iunie 2016 pentru BCR, iar pana in acest moment aproximativ 50% din carduri au fost migrate.

"BCR a inceput migrarea in masa a cardurilor la tehnologia contactless, incepand cu luna iunie 2016, in acest moment aproximativ 50% din carduri fiind migrate deja. Estimam ca pana la jumatatea anului 2019 intregul portofoliu va fi migrat", a declarat Adrian Tomasescu, sef Departament Emitere Carduri BCR.

Raiffeisen Bank: 51% din portofoliul de carduri este contactless

Reprezentantii Raiffeisen Bank estimeaza ca vor ajunge la un portofoliu format integral din carduri contactless in cel mult doi ani "Raiffeisen Bank inregistreaza in prezent o rata de 51% penetrare carduri contactless in total portofoliul de carduri si estimam ca in cel mult 2 ani sa avem un portofoliu "fully contactless", au declarat reprezentantii Raiffeisen Bank.

CEC Bank: Din cele peste 1 milion de carduri in circulatie, 45% sunt contactless

Reprezentantii CEC Bank au declarat ca emiterea cardurilor contactless a inceput in septembrie 2014, iar migrarea portofoliului este in desfasurare.

"CEC Bank a inceput emiterea cardurilor contactless in septembrie 2014. Pana in prezent, dintr-un total de peste un milion de carduri in circulatie, 45% sunt contactless, fiind migrate aproximativ 90% din portofoliul de carduri Mastercard. Banca are in vedere si emiterea de carduri contactless sub sigla Visa si migrarea portofoliului existent de carduri Visa", au declarat reprezentantii bancii.

Sursa foto: Alexandru Nika / Sjutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri