Activele fondurilor de pensii private obligatorii si facultative ar putea atinge, dupa 10 ani de functionare, valoarea totala de 45,5 miliarde lei, a declarat vicepresedintele si directorul financiar al companiei de asigurari Interamerican, Emilia Bunea
"Pentru pilonul III de pensii, pensiile private facultative, estimam ca, dupa 10 ani de activitate, activele totale ale fondurilor de pensii ar putea atinge valoarea de 11,5 miliarde lei, cu 1,2 milioane de participanti la sistem. La pilonul II, pensiile obligatorii administrate privat, activele totale ale fondurilor de pe piata ar putea ajunge, in 10 ani, la valoarea de 34 miliarde lei, cu patru milioane de participanti", a mai spus Emilia Bunea.

"Estimam, de asemenea, ca, la o varsta de pensionare de 60 de ani, cu o contributie anuala medie de 200 de euro incepand cu varsta de 30 de ani si tinand seama de ajustarile impuse de inflatie, se va putea obtine o pensie lunara de 104 lei, la pilonul III, al pensii private facultative. in ceea ce priveste pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat, tinand seama de aceiasi factori de varsta si inflatie, precum si de o contributie lunara care pleaca de la 2% din salariul brut mediu pe economie si ajunge la 6%, dupa opt ani, potrivit legii, se va putea obtine o pensie de 300 lei pe luna", a mai aratat Bunea, potrivit NewsIn.

Intermerican estimeaza ca este nevoie de investitii de capital cuprinse intre 20 si 30 de milioane de euro, pe o perioada de aproximativ opt ani, pentru ca o companie care administreaza fonduri de pensii private sa obtina profit, a mai spus vicepresedintele Interamerican, Emilia Bunea.

"Acest nivel masiv al investitiilor necesare se datoreaza prevederilor de lege privind pilonul II de pensii, care fixeaza comisioane de administrare prea mici si contributii mult prea reduse ale participantilor", a spus Bunea.

Potrivit proiectului de lege a pilonului II salariatii vor contribui la acest fond cu 2% din contributia la asigurarile sociale de stat, urmand ca acest procent sa creasca pana la 6%, in urmatorii opt ani. "tinand seama si de experienta tarilor din regiune, consider ca ar fi trebuit sa se inceapa cu o contributie de 8% din salariul brut. Astfel, in Polonia, s-a pornit, in 1999, de la 7,3% si s-a ajuns, in prezent, la 9%, iar in Ungaria s-a pornit, in 1998, de la 6% si s-a ajuns, astazi, la 8%", a afirmat Bunea.

Interamerican are deja pregatit dosarul de autorizare pentru intrarea pe piata la pilonul III de pensii si asteapta doar aprobarea actionarilor pentru ca acest lucru sa se intample, conform vicepresedintelui companiei.

"Precum majoritatea companiilor care si-au anuntat intentia de a intra pe piata pilonului III de pensii, Interamerican va face acest lucru doar in perspectiva definitivarii legislatiei pentru pilonul II, intrucat pe pilonul II exista sanse reale de profit, datorita volumului mult mai mare al pietei, in comparatie cu pilonul trei", a declarat Bunea.

Ea a precizat ca proiectul de lege privind pilonul II de pensii are multe dezavantaje pentru companii, cum ar fi "cereri de raportari exagerate". "Pe de o parte aceste prevederi sunt de inteles datorita experientei nefericite din trecut cu fondurile de investitii din Romania, dar raportandu-ne la situatia actuala a Romaniei as putea spune ca aceasta lege este paranoica", a conchis vicepresedintele Interamerican.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri