Sindicatele propun amanarea cu cateva luni a demararii operatiunilor din sistemul de pensii private, deoarece mai sunt multe elemente care trebuie rezolvate, precum sistemul informatic de evidenta al contribuabililor care nu poate deveni operational de la 1 august 2007.
Liderii sindicali au declarat, la iesirea de la intalnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ca in sistemul de pensii private mai sunt multe lucruri de pus la punct, de aceea au solicitat o amanare a demararii operatiunilor. Daca in opinia presedintelui CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, amanarea ar trebui sa fie de o luna sau doua, liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a propus o amanare de cel putin sase luni.

"Sistemul nu poate fi functional pentru ca nu se pot urmari fluxurile financiare, nu se pot urmari in baze de date coerente contribuabilii, sunt foarte multe elemente care trebuie rezolvate intr-un interval scurt de timp. Cred ca este nevoie de o amanare de sase luni pentru punerea in practica a sistemului", a spus, citat de NewsIn, Costin.

In urma cu doua saptamani, Wall-Street a semnalat primele probleme ale sistemului de pensii private. Astfel, rezistenta angajatorilor, aplicatiile software si lipsa de comunicare au prins pe neasteptate administratorii de fonduri, iar era controverselor incepe in sfera pensiilor private.

Bogdan Hossu a spus ca, in principiu, premierul Tariceanu a fost de acord cu toate punctele ridicate de sindicate, urmand ca acestea sa fie discutate in cursul saptamanii viitoare si cu ministrul muncii, Paul Pacuraru.

in opinia lui Hossu, cea mai importanta modificare ce ar trebui operata in lege este transferarea puterii de decizie a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) catre Parlament, pentru ca "nu mi se pare normal ca cinci oameni (care intra in componenta CSSPP, n.r.) sa aiba putere deplina asupra unui sistem care va avea consecinte asupra unor generatii intregi de-acum inainte". Astfel, sindicalistii propun ca deciziile referitoare la stabilirea comisioanelor, dar si la functionarea intregului sistem, sa fie luate de Parlament.

Totodata, sindicatele au atras atentia ca nu toate institutiile implicate functioaneaza in prezent si au cerut ca guvernul sa inceapa o campanie de explicitare a sistemului inainte de inceprea colectarii. Hossu a precizat ca sistemul nu are capacitatea de a fi functional de la 1 august, de aceea reprezentantii angajatilor au cerut intarzierea cu cel putin o luna sau doua pentru a fi pusa la punct legislatia privind sistemul de operare.

Referitor la egalitatea de sanse, Hossu a precizat ca din cauza concediilor de maternitate si pentru cresterea copilului, pensia femeilor se va reduce cu aproximativ 20%. in consecinta, sindicatele au propus sa se introduca o contributie, fie din partea statului, fie din indemnizatia de crestere a copilului, care sa asigure continuitatea in aceste perioade in care femeile nu contribuie.

La jumatatea lunii iunie, confederatiile sindicale au cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa blocheze posibilitatea ca firmele care administreaza fonduri de pensii private sa urce comisioanele peste nivelul fixat de legea pensiilor ocupationale. Astfel, sindicatele au cerut primului ministru modifice art. 88 din legea 411/2004, astfel incit Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) sa nu poata schimba anumite comisioane percepute de administratorii fondurilor de pensii deoarece nivelul taxelor influenteaza direct rata de rentabilitate a acestora.

Vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, declara, la acea data, ca atunci cand a aparut legea, comisioanele stipulate erau de 8% din contributia lunara plus 1% pe luna pe activul de administrare. Considerand aceste comisioane prea mari, sindicatele au propus premierului modificarea legii, valorile stabilite ulterior fiind 2,5% din contributia lunara si 0,05 % pe activul administrat. Numai ca a fost introdus un aliniat care spunea ca aceste comisioane pot fi oricand modificate, ceea ce i-a nemultumit din nou pe sindicalisti.

O alta problema pe care reprezentantii sindicatelor au descoperit-o este neacoperirea perioadelor de concediu de maternitate si de crestere si ingrijire a copilului din perspectiva contributiilor la fondurile de pensii private. in acest sens, confederatiile au propus introducerea in lege a unui articol care sa stipuleze plata contributiilor la pilonul II pentru persoanele aflate in concediu de maternitate sau parental din bugetul de stat.

Alta cerinta a sindicatelor a fost si demararea, in cel mai scurt timp a unei campanii de informare realista, prin prezentarea atat a beneficiilor, cat si a riscurilor sistemului de pensii private obligatorii. Totodata, reprezentantii angajatilor cer ca guvernul sa nu porneasca colectare pana cand sistemul informational nu va fi pus la punct. Eliminarea discriminarilor intre femei si barbati este o alta problema pe care sindicalistii au prezentat-o premierului.

Potrivit unui studiu IMAS, dat publicitatii la mijlocul lunii iunie, doua treimi dintre romani considera ca introducerea, din 2008, a pensiilor obligatorii administrate privat este o initiativa buna, desi un roman din trei a recunoscut ca nu este deloc informat despre acest subiect , iar peste jumatate sunt doar putin informati in legatura cu pensiile private obligatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri