Leul s-a depreciat, pe finalul sedintei de joi spre nivelul din seara precedenta, fiind cotat peste nivelul de 3,68 lei/euro, dupa o apreciere cu 1% in prima parte a zilei, pana la 3,6570 lei/euro, pe fondul eforturilor BNR de a detensiona piata, prin sterilizarea excesului de lichiditate.
Bancile cumparau un euro cu 3,6820 lei si il vindeau cu 3,6890 lei la finalul sedintei de miercuri, pe o piata cu volatilitate foarte ridicata, pe care moneda nationala s-a intarit cu aproape doi bani fata de marti seara, pe fondul unor vanzari de valuta semnificative aparute la sfarsitul zilei.

Leul s-a apreciat, joi, cu aproape doi bani pana la 3,6854 lei/euro fata de cursul de referinta anuntat miercuri de banca centrala, sustinut de sterilizarea repetata a excesului de lichiditati al bancilor si de comentariile oficialilor de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Moneda nationala era cotata la 3,6925 lei/euro la primele tranzactii de joi, la un nivel apropiat de cel de miercuri seara, dupa care leul s-a apreciat brusc la 3,6570 lei/euro si a continuat sa evolueze in apropierea acestui nivel, convins probabil de masurile bancii centrale, sustin dealerii. Dupa aprecierea cu aproximativ 1% din cursul diminetii, leul a revenit aproape la fel de brusc dupa ora 13:00 catre nivelul de 3,6860 lei/euro. Pe finalul zilei, leul si-a continuat evolutia in usoara depreciere fata de euro, moneda europeana fiind cotata la 3,6840-3,6890 lei in jurul orei 17:30.

"In ultimele zile nu au mai fost cumparari active de valuta si probabil ca au inceput sa se adune ordine de vanzare. Aprecierea leului din timpul acestei sedinte a fost determinata, poate, si de entuziasmul de pe pietele internationale, pe fondul intaririi dolarului si lirei sterline", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu, citat de NewsIn.

O influenta puternica asupra leului au avut-o licitatiile organizate de BNR pentru atragerea lichiditatilor din piata si comentariile reprezentantilor bancii centrale. "Eforturile BNR au sustinut moneda nationala, ca dovada faptul ca alte valute din regiune, precum zlotul, s-au depreciat astazi, iar leul a stat linistit. Acest lucru arata ca BNR isi face treaba", a mai spus Constantinescu.

Banca centrala a atras, joi, din piata, 2,14 miliarde lei, in depozite la o saptamana, cu o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 8%. BNR a intervenit in fiecare zi incepand de luni, insa in ultimele doua zile a atras sume mai mici, miercuri fiind vorba de 902 milioane lei, plasate tot in depozite cu scadenta la o saptamana si la o rata a dobanzii de 8%.

La licitatia organizata luni, BNR a atras 5,97 miliarde lei (1,6 miliarde euro) in depozite la doua saptamani la o dobanda de 8% pe an. BNR a continuat sa dreneze lichiditatea excesiva si marti, cand a atras inca 1,13 miliarde lei (305,6 milioane euro) in depozite la o saptamana, tot la 8%.

Marti a intrat, insa, in piata si Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), care a atras 500 milioane lei in depozite la doua saptamani, iar dobanda maxima acordata a fost tot de 8% pe an, in conditiile in care dobanda medie a atins nivelul de 7,997% pe an.

Tot marti, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu declarase ca deprecierea rapida a leului din ultima perioada a fost cauzata de atacuri speculative si ca banca centrala va actiona cum crede de cuviinta pentru a-si atinge tinta de inflatie, periclitata de o depreciere prea brutala a monedei nationale. El a dat exemplu sterilizarea agresiva din aceasta saptamana, realizata coordonat cu Ministerul Economiei si Finantelor.

Declaratiile lui Dijmarescu au determinat o apreciere brusca a monedei nationale, de peste 2 bani (circa 0,6%) pana la 3,6966 lei/euro, dar de scurta durata, cursul incheind sedinta de marti in apropierea nivelului de 3,70 lei/euro.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, miercuri, ca deprecierea rapida din ultimul timp este nesustenabila. "Leul este sub presiune acum", a admis Popa, care a mentionat, insa, ca procesul de convergenta cu statele dezvoltate din Uniunea Europeana creeaza premizele unei aprecieri pe termen lung a leului, desi apar astfel de corectii.

Pe pietele internationale, dolarul s-a intarit de la 1,4716 la 1,4588 dolari/euro, iar la 17:15, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4689 dolari/euro.

Cursul afisat joi de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu peste un ban (0,57%) fata de dolar, de la 2,5078 lei/dolar, cat era miercuri, la 2,5222 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de joi un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,23% pe an, fata de 7,08% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat usor la 7,85% pe an, de la 7,77% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la 7,75-8,25% pe an, in jurul dobanzii de politica monetara de 8% pe an, ca urmare a lichiditatii sporite din piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri