Leul s-a depreciat usor in cursul zilei de ieri, cu 0,04% pana la 3,7635 lei/euro fata de cursul de referinta anuntat la inceputul saptamanii de banca centrala, pe o piata marcata de ordine succesive de cumparare si vanzare de valuta, de teama recesiunii economiei americane, sustin dealerii, potrivit NewsIn.
Cursul de referinta anuntat la inceputul acestei saptamani de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 3,7619 lei/euro.

Moneda nationala s-a depreciat de la 3,74 la 3,76 lei in primele tranzactii, dupa care cursul a revenit la 3,74 lei/euro, in decurs de o ora, in conditiile in care si celelalte monede din tarile emergente au avut o evolutie incerta, fara o directie clara. Ulterior, leul a reinceput sa se deprecieze, ajungand la cotatia de 3,7797 lei. Dupa aceea, leul a recuperat o parte din terenul pierdut atingand 3,7740-3,7780 lei/euro.

"Teama de recesiune e atat de mare incat ne forteaza sa inchidem pozitii rapide.E o adevarata aversiune la risc a investitorilor, iar volatilitatea este foarte mare", a declarat dealerul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu.

Liviu Arnautu a adaugat ca masurile ferme pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) le ia prin licitatiile pe care le opereaza de doua ori pe zi, in incercarea de a regla piata monetara, arata disconfortul bancii centrale fata de situatia din piata.

Cursul afisat ieri de banca centrala, de 3,7635 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 0,04% fata de euro, de la 3,7619 lei/euro, cat era cu doua zile in urma. Leul nu a mai atins acest nivel din 17 februarie 2005, cand BNR a afisat un curs de referinta de 3,8026 lei/euro.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat intre 1,4542 si 1,4684 dolari/euro, in timp ce euro era cotat la 1,4573 dolari/euro.

Cursul afisat in cursul zilei de ieri de banca centrala arata o apreciere a monedei nationale cu peste un ban (0,57%) fata de dolar, de la 2,5958 lei/dolar, fata de 2,5811 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de ieri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,98 pe an, fata de 6,94% pe an cat era in urma cu doua zile, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut usor la 7,82% pe an, de la 7,73% pe an.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au urcat usor spre 8% pe an, in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, ca urmare a licitatiilor BNR care sterilizeaza excesul de lichiditate din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri