Asociatia de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA) vrea sa convinga arbitrul pensiilor private sa permita plasarea, pentru inceput, a 3% din activele jucatorilor de pe piata pensiilor obligatorii in fonduri de investitii private equity, spun reprezentantii sai.
SEEPEA doreste o reglementare cu privire la alocarea de catre fondurile private de pensii din Romania a unui procent din activele lor in fonduri inchise de investitii (private equity), in urma discutiei pe care o va avea cu reprezentanti ai arbitrului pensiilor private.

"Credem ca pentru primii cinci ani, procentul din portofoliu care ar putea fi luat in considerare pentru plasamente in private equity este de 3%. Acest nivel ar putea creste la 5% in urmatorii cinci ani si intr-un final la 7% din totalul portofoliului de investitii ale fondurilor private de pensii", a declarat presedintele SEEPEA, Robert Luke.

"Nu trebuie sa ne asteptam la o decizie majora ca urmare a acestei intalniri pe care am organizat-o cu scopul de constientiza partile implicate cu privire la beneficiile investitiilor in fondurile private equity", a precizat Luke, care a adaugat ca spera sa ajunga la o pozitie comuna si la o forma legala functionala pana la sfarsitul acestui an.

"In conditiile reticentei actuale fata de acest tip de plasamente, este de asteptat ca, pentru inceput, unda verde pentru astfel de investitii sa faca referire la fondurile de fonduri, care ofera o volatilitate mai redusa decat fondurile de investitii de capital de risc locale sau regionale", a mai spus Luke.

El a mentionat ca SEEPEA doreste sa prezinte arbitrului pensiilor private si fondurilor de pensii randamentele superioare afisate pe termen lung si cu risc controlat ale investitiilor in fonduri de investitii de capital de risc, comparativ cu alte instrumente de investitii.

Conform Partners Group, pentru perioada ianuarie 1993-decembrie 2007, analizele au evidentiat faptul ca un portofoliu de investitii care include 5% plasamente in fonduri de investitii de capital de risc, 25% actiuni tranzactionate pe pietele de capital, 60% obligatiuni si 10% cash a obtinut un randament anual de 8,2%, cu o rata de risc de 5,7% pe an.

Pentru comparatie, pentru aceeasi perioada de investitii, la un portofoliu cu 0% plasamente in private equity, 30% actiuni, 60% obligatiuni si 10% active lichide, randamentul anual a fost de doar 8% cu o rata anuala de risc mai mare, de 6% pe an.

Fondurile de Investitii de Capital de Risc (private equity) reprezinta un instrument financiar pe termen mediu si lung, care presupune achizitia unei cote din capitalul unei companii. Fondurile realizeaza infuzii de capital companiilor nelistate pe bursa, asigurand o sursa vitala de finantare pentru afacerile cu potential de dezvoltare, care poate fi folosita pentru lansarea de noi produse si tehnologii, achizitii, sau pentru eficientizarea parametrilor financiari.

Fondurile de investitii de capital de risc activeaza pe piata din Romania de la sfarsitul anilor ’90, iar in prezent, majoritatea celor mai puternice fonduri globale si regionale au deschis birouri de reprezentare si in Romania.

SEEPEA a fost fondata la sfarsitul anului 2005 de catre trei dintre cele mai importante companii administratoare de fonduri din regiune: GED Capital Development (GED), Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Societe Generale Asset Management (SGAM).

SEEPEA isi propune sa protejeze interesele jucatorilor din domeniul investitiilor de capital din Romania, Bulgaria, Moldova, Serbia, Muntenegru, Macedonia si Albania.

In prezent SEEPEA are 22 membri, grupati in trei catregorii - fondatori, asociati si onorifici. Incepand din octombrie 2007, SEEPEA este membru asociat al EVCA (European Private Equity and Venture Capital Association).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri