Peste 3,6 milioane de copii ucraineni, dintre care 400.000 sunt refugiaţi în alte ţări, şi-au început vineri noul an şcolar, al doilea de la declanşarea războiului de către Rusia, potrivit cifrelor furnizate de Preşedinţia ucraineană, informează AFP, preluat de Agerpres.

În acelaşi timp, poliţia ucraineană a informat vineri că au existat numeroase alerte cu bombă în şcolile din Kiev. "Am primit informaţii privind prezenţa unor bombe în şcolile din Kiev (...) Toate centrele de învăţământ sunt controlate de forţele de poliţie din Kiev", a anunţat poliţia pe canalul său de Telegram.

"Al doilea 1 septembrie de după invazia la scară mare. Ruşii încearcă prin toate mijloacele să ne distrugă naţiunea (...). Naţiunea şi-a păstrat posibilitatea pentru copiii săi de a merge la şcoala ucraineană", a salutat vineri şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, pe Telegram.

În acest nou an şcolar, "3.623.169 de copii studiază în şcolile noastre", dintre care 400.000 în străinătate şi care "rămân în sistemul nostru educativ", a precizat Iermak.

Cursurile se vor desfăşura cu prezenţă fizică pentru 44,9% dintre elevi, de la distanţă pentru 24,4% dintre ei şi în sistem mixt pentru 30,7%, a detaliat el.

Potrivit lui Iermak, 3.750 de şcoli din Ucraina au fost distruse de "rachete şi bombe ruse" de la începutul conflictului, în februarie 2022.

Chiar dacă luptele se dau în estul şi sudul Ucrainei, marile oraşe îndepărtate de linia frontului sunt vizate cu regularitate de atacuri ruse cu rachete sau cu drone explozive.

Kievul a fost chiar miercuri dimineaţa ţinta unui atac "masiv" ce s-a soldat cu doi morţi, atac calificat de către autorităţile militare locale drept cel mai important din primăvară încoace.

În unele oraşe mari, adăposturile subterane au fost amenajate pentru a le permite profesorilor să-şi continue orele în caz de alertă aeriană ce avertizează asupra unor posibile bombardamente.

"Elevii şi profesorii sunt obligaţi să se adapteze acestor realităţi", a declarat comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, pe Telegram. "Însă esenţialul este ca ai noştri copii să studieze (...). Deoarece cunoştinţele şi cultura sunt ceea ce ne disting de inamic. Aceştia sunt pilonii pe care se sprijină frontul astăzi şi pe care se va construi viitorul ţării noastre", a dat el asigurări.

Armata ucraineană desfăşoară de la începutul lui iunie o contraofensivă dificilă în sudul şi estul ţării, în încercarea de a elibera teritoriile ocupate de forţele Moscovei.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri