HCLTech, companie de consultanţă şi servicii IT a deschis chiar pe ultima sută de metri din 2023, un nou sediu în Iași, într-o perioadă în care piața globală de tehnologie traversează modificări care pentru mulți angajatori se traduc în înghețarea angajărilor sau chiar în restructurări. Noul Centru Global de Livrări servicii deschis în Capitala Moldovei oferă cele mai noi soluții în domeniile digital, programare, cloud și Inteligență Artificială. La Iași lucrează deja 500 de persoane și vor mai fi angajate încă cel puțin 100. Planurile de recrutare, însă, nu se opresc aici.

HCLTech activează de cinci ani pe piața din România și are aproximativ 1.000 de angajați în București, Iași și Brașov, dintre care mulți cu expertiză în inginerie software și digital, arii în care subsidiara din țara noastră oferă servicii către clienții globali.

„Planurile noastre sunt să ne dublăm numărul de angajați în următorii doi-trei ani și vom valorifica pe cât posibil prezența pe care o avem deja în Iași pentru a ne asigura această creștere. Prin posturile pe care le-am avut deschise în 2023, am căutat, în principal, candidați cu abilitățile digitale și de inginerie, precum Java stack, cloud și domenii .NET, sau dezvoltatori front-end și testeri QA Automation. Ne așteptăm să avem același poziții deschise și în 2024”, a declarat pentru wall-street.ro Iulian Păduraru, Country Manager, HCLTech România.

Pe lângă presiunile legate de inflație și de optimizarea costurilor care în România s-au resimțit mai târziu decât în statele din Vest, 2023 a adus pe piața locală de IT și modificări fiscale care s-au tradus în impozitarea veniturilor de peste 10.000 de lei brut, măsură cu stres extra pentru recutori, despre care Iulian Păduraru spune că a redus atractivitatea țării pentru companiile care caută noi hub-uri pentru operațiunile lor. Cu un deficitul de forță de muncă între 15.000 - 20.000 de specialiști anual, conform datelor transmise de Asociația Patronală de Software și Servicii (ANIS), sectorul IT se confruntă în continuare cu specializări pentru care găsirea candidaților potriviți rămâne o problemă.

„Posturile pentru care ne-a fost cel mai dificil să găsim angajați au fost legate de tehnologiile de nișă care aveau o componentă lingvistică (de exemplu germană sau franceză). Acesta este un domeniu în care trebuie să găsim noi modalități prin care costul serviciilor din România să devină competitiv”, a completat liderul HCLTech România.

Cum atragi profesioniști în IT, în 2024

Compania a anunțat încă din martie 2023 că va angaja încă 1.000 de specialiști nivel local, până în 2025. Recrutarea va fi, așadar, unul dintre pilonii cheie ai companiei în următoarea perioadă, timp în care HCLTech are în plan și să lărgească paleta de locuri de muncă disponibile atât în zona de digital și inginerie software, cât și în cea de securitate cibernetică, cloud și software, domenii în care speră să atragă și cât mai mulți tineri.

Vrem să fim văzuți ca fiind compania care formează profesioniști și contribuie la dezvoltarea pieței în care suntem prezenți. În 2024 ne vom crește și mai mult capacitățile, iar generația Z va fi în centrul acestui efort.

Iulian Păduraru, Country Manager, HCLTech România (foto)

Iulian Păduraru, Country Manager, HCLTech România

Liderul HCLTech România spune că cei din Generația Z sunt mai direcți cu privire la ceea ce își doresc de la un loc de muncă și vor să se asigure că valorile lor se reflectă în deciziile managerilor. Cu toate acestea, el îi sfătuiește pe tineri să prioritizeze și să lucreze la dezvoltarea abilităților soft, în special cele legate de colaborare, comunicare și adaptabilitate, astfel încât să devină confortabilă orice schimbare de context. Iulian Păduraru spune că adaptabilitatea și curiozitatea sunt și vor fi atuuri care vor face diferența în piață și care le vor permite candidaților aflați la început de carieră să aibă un impact major în munca pe care o întreprind.

„Abilitățile soft sunt cruciale din mai multe motive. Principalul argument este posibilitatea de a comunica eficient către clienți beneficiile diferitelor investiții IT pe care trebuie să le facă, ajutându-i să înțeleagă tehnologia, cum funcționează și de ce va adăuga valoare afacerii lor. De asemenea, este important să fii empatic și să înțelegi cum disciplinele tehnologice vor rezolva problemele oamenilor și ale business-urilor”, a completat Iulia Păduraru.

Când vine vorba, însă, de specialiștii cu experiență, aceștia vor să simtă, mai ales, că munca lor are sens și că lucrează la proiecte interesante, care îi țin mereu „în priză”.

Profesioniștii IT preferă un loc de muncă cu sens pentru ei atât pe plan personal, cât și profesional. Pentru că HCLTech este o companie globală cu peste 220.000 de angajați, în 60 de țări, ne-am concentrat pe dezvoltarea celor mai interesante proiecte, astfel încât profesioniștii noștri să poată crește în domeniul lor de expertiză și să simtă că munca lor contează. Toate aceste lucruri trebuie să se regăsească din momentul primei interacțiuni pe care un candidat o are cu noi, de la procesul de onboarding până la munca efectivă pe proiecte.

Iulian Păduraru, Country Manager, HCLTech România

La nivel de grup, HCLTech are clienți din toate industriile, oferind soluții pentru sectorul financiar, industrial, medical și științific, alimentar, IT și telecom, retail și FMCG, media și servicii publice. Compania a înregistrat în perioada septembrie 2020 – septembrie 2023 venituri cumulate în valoare de 12,9 miliarde de dolari.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri