Casa de Economii si Consemnatiuni vrea sa scape de etichetele trecutului. In perspectiva privatizarii, institutia se pregateste sa intre pe piata cardurilor, sa ofere credite in valuta si chiar servicii de e-banking.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat ieri ca intentioneaza sa recupereze din terenul pe care institutia bancara l-a pierdut in ultimii ani. Potrivit lui Radulescu, aceasta toamna se anunta destul de agitata pentru CEC. Institutia vrea sa intre pe piata cardurilor, urmind ca din septembrie-octombrie anul acesta sa ofere si credite in valuta. Pina la sfirsitul anului viitor, CEC vrea sa introduca si serviciile de tip e-banking. Pentru partea de modernizare a structurii informationale, banca va investi cel putin 10 milioane de euro.

Angajati slab pregatiti

Presedintele CEC a recunoscut ca, in acest moment, cea mai mare problema a bancii o constituie lipsa de pregatire a angajatilor si sistemele IT slab dezvoltate ale institutiei bancare. Pentru reducerea costurilor, Radulescu spune ca, pina la sfirsitul acestui an, numarul centrelor de contabilitate va fi redus de la 72 la 42. Nici numarul angajatilor nu va ramine nemodificat. CEC avea peste 12.000 de angajati in 2000. Patru ani mai tirziu, numarul salariatilor a fost redus la 9.400. Disponibilizarile vor continua si in acest an, pina cind se va ajunge la aproximativ 8.000 de angajati.

Cu ochii la podium

Oficialii bancii au declarat ca vor ca CEC sa ajunga una dintre primele trei banci din Romania in urmatorii cinci ani, focalizindu-se pe segmentul de creditare a intreprinderilor mici si mijlocii. Obiectivul este destul de ambitios, avind in vedere ca institutia va ajunge pe locul 5 pe piata bancara romaneasca odata ce fuziunea UniCredito-HVB se va incheia. In urma acesteia, grupul va deveni cel mai mare conglomerat bancar din Europa Centrala si de Est. In plus, pe piata romaneasca, HVB a preluat Banca Tiriac. Astfel, UniCredito-HVB va urca pe locul 4 in topul bancilor care activeaza in Romania. Primele trei pozitii sint ocupate de BCR, BRD si Raiffeisen Romania.

Cea mai mare retea

CEC este cea mai mare institutie bancara din Romania din punctul de vedere al numarului de sucursale si agentii. In 2000, CEC detinea 1.749 unitati. Numarul lor a scazut la 1.424 anul trecut. La finele anului 2004, activele CEC s-au cifrat la 1,4 miliarde de euro, in timp ce profitul net a depasit 15 milioane de euro. CEC urmeaza sa fie privatizata anul viitor. Ministerul Finantelor este actionarul unic al bancii. Mai multe institutii bancare internationale, printre care austriecii de la Raiffeisen Bank si Erste Bank, si-au exprimat deja interesul de a participa in procesul de privatizare a CEC.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri