Ratele dobanzilor interbancare afisate de banci, au coborat fata de ziua precedenta, situandu-se sub plafonul stabilit de BNR, intre 14 si 17,8%, insa in piata monetara s-au facut tranzactii cu pana la 30% pe an, existand si cotatii de 50%.
"Nu cred ca dobanzile din monetara vor cobori, in perioada urmatoare, fata de nivelul curent, de 20 - 40% pe an, din cauza presiunii de depreciere pe curs, exercitata de nerezidenti. In toata regiunea este aceasta tendinta, investitorii se indreapta catre plasamente safe-heaven, valute-refugiu precum yenul", a declarat, citat de NewsIn, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volkbank Romania.

Yenul japonez a atins nivelul maxim al ultimilor 13 ani in fata monedei americane, deoarece adancirea temerilor legate de o recesiune mondiala a dus la o vanzare a activelor mai riscante, precum actiunile si monedele cu randamente mari.

Ciprian Mihai se asteapta ca leul sa se deprecieze in urmatoarele zile, dar sa sparga cu greu pragul de 3,75 lei/euro, "deoarece cursul poate fi sustinut, deoacamdata, de dobanzile din piata".

"Pe piata locala au fost si cotatii de 50%, la care nu s-au realizat insa tranzactii", a adaugat el.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14% pe an, identic celui din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 17,8% pe an, de la 27,81% pe an, cat era ieri.

Ieri, BNR a modificat norma privind functionarea pietei interbancare si a decis ca poate suspenda cotatiile de la banci in cazul in care ROBOR depaseste cu peste 25% dobanda de la facilitatea de credit, care este, in prezent, de 14,25% pe an.

"In aceasta situatie, Banca Nationala a Romaniei va publica indicii ROBID/ROBOR stabiliti astfel: ROBID pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit a bancii centrale; ROBOR pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a bancii centrale", se mai arata in comunicatul BNR.

Facilitatea de credit, asa numitul credit Lombard, este operatiunea prin care bancile se imprumuta de la BNR la o dobanda cu 4 puncte procentuale mai mare decat rata dobanzii de politica monetara si pentru care garanteaza cu titluri de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri