Bursa de Valori Bucuresti s-a remarcat printr-o tendinta generala de crestere, ajungand la un nivel-record al valorii tranzactiilor si al capitalizarii bursiere. Totusi piata de capital romaneasca este limitata din punctul de vedere al gamei de produse oferite investitorilor. Si aceasta chiar daca sectorul obligatiunilor si-a sporit importanta, iar la cota Bursei au aparut noi emitenti atractivi.
Valoarea companiilor listate s-a majorat de la 1,3 miliarde euro la nivelul anului 2001, la 3 miliarde euro in 2003, 8,8 miliarde euro in 2004, ajungand in prezent la 12,5 miliarde euro. Concomitent, s-a remarcat si o dezvoltare a sectorului obligatiunilor, valoarea transferurilor incheiate cu aceste titluri crescand de la 172 euro in 2001 la 23,6 milioane euro in prezent.

Lichiditate scazuta

Cu toate ca la cota Bursei au ajuns companii atractive noi, oferta ramane limitata pentru investitori, si in primul rand pentru jucatorii mari, care dispun de sume importante pentru care piata nu are insa capacitatea de absorbtie necesara. Astfel, in prezent, la Bursa sunt listate 63 de companii, dintre care trei numai in acest an. Dintre companiile listate, investitorii mari isi opresc adesea privirea asupra a 10-20 de societati, in special cele de la prima categorie si SIF-urile. Dar si aici se pune problema lichiditatii inca scazute a pietei. Spre exemplu, un investitor institutional strain care doreste sa cumpere un pachet semnificativ de actiuni emise de una dintre cele doua banci sau cele doua companii petroliere trebuie sa aiba rabdare, in cel mai fericit caz, cateva zile. Asta, pe de o parte, din cauza lipsei de ordine de vanzare mari, iar pe de alta pentru ca introducerea unui ordin de cumparare pentru o valoare de cateva milioane de euro face ca pretul actiunilor respective sa creasca exagerat.

Obligatiunile au luat avant

Nici la nivelul obligatiunilor Bursa nu sta mai bine. Cu toate ca, in ultimii ani, tot mai multe municipalitati au decis sa se finanteze prin imprumuturi obligatare, majoritatea investitorilor asteapta asemenea instrumente emise de companiile listate. Pana in prezent, la Bursa, numai Impact, BRD, Raiffeisen Bank, Finansbank, BCR Leasing si TBI Leasing au inteles importanta finantarii prin obligatiuni. Recent, si Banca Transilvania a anuntat ca va lansa o emisiune de obligatiuni care vor putea fi convertite ulterior in actiuni.

Desi numarul obligatiunilor disponibile la cota Bursei se ridica in prezent la 20, investitorii nu se grabesc sa le tranzactioneze. In acest an, s-au derulat numai 240 de transferuri cu titlurile obligatare. O explicatie ar fi lipsa de cultura investitionala care exista inca la Bursa romaneasca. Astfel, cei care au achizitionat obligatiunile in perioada de subscriere au facut-o cu gandul ca le vor detine pana la scadenta si renunta la aceste instrumente numai in situatia in care au nevoie de lichiditati.

Cum se imbogateste BVB

Prevederile noii legi a pietei de capital, impreuna cu legislatia secundara intrata in vigoare la 1 iulie 2005, extind gama de produse care se pot tranzactiona la Bursa. Astfel, se asteapta inca titlurile de stat, desi investitorii sperau din urma cu mai bine de doi ani ca bancile sa cedeze tranzactionarea acestor instrumente in favoarea BVB.

De asemenea, a fost reglementat regimul tranzactiilor in marja si al vanzarilor in lipsa, produse cerute de investitorii de la BVB si care s-au bucurat de succes pe pietele regionale. Desi regulamentul CNVM a intrat in vigoare, intermediarii nu pot inca derula asemenea tranzactii, fiind necesare noi prevederi din partea Bursei.

Pentru a extinde gama de produse, reprezentantii BVB intentioneaza sa introduca si tranzactiile futures si cu optiuni, care sunt derulate in prezent numai la Sibiu, dar numarul actiunilor suport este inca mic, de numai 20.

Dezvoltare rapida

Planurile ambitioase pe care le au oficialii BVB vor duce insa la o dezvoltare si mai accelerata a Bursei. Conform estimarilor, capitalizarea bursiera va ajunge sa reprezinte 30% din PIB, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor va creste pana la 20 de milioane de euro. Aceste estimari au la baza si fuziunea celor doua Burse, care duce automat la cresterea numarului de emitenti disponibili prin sistemul BVB. Si, chiar daca multe societati care figureaza acum la cota Rasdaq nu isi justifica prezenta pe o piata reglementata, exista cateva nume care au atras jucatori importanti.

In plus, valul de noi listari ale companiilor de utilitati anuntat prin programul guvernamental de dezvoltare al pietei de capital lansat in 2003 este de natura sa creasca atractivitatea companiilor de la Bursa. Acestora li se adauga si companiile mici, aflate in crestere, pe care Bursa doreste sa le atraga la cota la segmentul new-market.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri