Moneda nationala a inchis sedinta la 3,89 lei/euro, aproape de nivelul maxim al zilei, pe o tendinta de usoara depreciere contrara cu cea a monedelor din regiune, pe fondul cererii de valuta, desemnarea lui Theodor Stolojan in functia de premier avand efect doar pe moment asupra pietei valutare.
"Cursul a atins pe finalul zilei nivelul maxim al zilei, deprecierea venind pe fondul cererii de valuta si contrar tendintei pentru moment a monedelor din regiune", a spus un dealer din piata, pentru NewsIn.

Moneda nationala a fluctuat miercuri intr-un interval restrans, de 3,8785 - 3,8925 lei/euro. In jurul orei 13:00, dupa numirea in functie a lui Theodor Stolojan in functia de prim ministru de catre Traian Basescu, moneda nationala s-a depreciat temporar de la 3,8860 la 3,8920 unitati/euro, revenind insa ulterior pe o tendinta de apreciere.

"Numire a lui Theodor Stolojan in functia de premier a adus putin pesimism in piata, luand in considerare ca, imediat dupa anuntarea deciziei, leul s-a depreciat cu 50-80 de unitati", a mai spus dealerul. La ora 17:00, bancile cumparau un euro cu 3,89 lei si il vindeau cu 3,8950 lei.

In regiune, zlotul s-a depreciat puternic, de la 3,928 la 3,9715 unitati/euro, pe finalul sedintei cursul situandu-se la aproximativ 3,95 unitati/euro, in timp ce forintul a fluctuat in intervalul 262 si 264,5 unitati/euro, pentru ca, pe finalul sedintei, moneda ungureasca sa se situeze la 263,6 unitati/euro, pe o tendinta de depreciere.

La cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), leul s-a apreciat usor, cu 0,3%, pana la 3,8874 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat miercuri de BNR arata o apreciere a leului cu aproape 2 bani (0,62%), pana la 3,0098 lei/dolar, de la 3,0287 lei/dolar, cat era marti.

Pe pietele internationale, moneda americana a fluctuat pe un culoar restrans, depreciindu-se in prima parte a zilei de la 1,29 la 1,3 dolari/euro. Dupa o usoara intarire, dolarul a revenit pe o tendinta de depreciere, iar la 17:00, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2984 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,09% pe an, usor sub cel din sedinta anterioara, de 11,32% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 11,84%, de la 11,98% pe an, cat era marti.

Pe piata monetara, dobanzile pentru o zi de tip overnight au coborat usor, la 10-12% pe an, in apropierea dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, si sub dobanda perceputa de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri