Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa coboare dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, in conformitate cu asteptarile, si sa mentina nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii, de 18%din pasivele in lei si 40% din cele in valuta.
Majoritatea analistilor membri ai Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) se asteptau ca banca centrala sa mentina rata dobanzii cheie la 10,25% la sedinta de politica monetara de ieri, insa sa reduca rata rezervei minime obligatorii la lei.

Mentinerea la 10,25% a dobanzii de politica monetara era estimata de catre 57% dintre participantii la sondaj, diferenta de 43% estimand reducerea acesteia. In ceea ce priveste rata rezervei minime obligatorii la pasivele in lei, 93% dintre participantii la sondaj estimeaza scaderea acesteia, diferenta de 7% estimand mentinerea acesteia la 18%

Astfel, 57% dintre participantii la sondaj estimau ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine rata rezervei minime obligatorii la pasivele in valuta la 40%, diferenta de 43% estimand scaderea acesteia.

Este prima reducere a dobanzii cheie decisa de BNR in ultimul an si sapte luni, ultima coborare fiind decisa in iunie 2007, cand principalul instrument al politicii monetare a scazut de la 7,25% la 7%.

Miscarea ar putea marca inceputul unui nou ciclu de relaxare a politicii monetare, apreciaza unii analisti, in contextul crizei economice si financiare actuale, care reduce presiunea asupra inflatiei.

"Era nevoie si de taierea rezervelor minime obligatorii, insa in functie de scopul pe care il are banca centrala: reducerea dobanzilor din piata si stimularea economiei sau protejarea monedei nationale impotriva deprecierii", a declarat, citat de NewsIn, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.

Analistii subliniaza, de altfel, ca simpla reducere a dobanzii cheie de catre BNR este o masura insuficienta pentru a cobori dobanzile din piata monetara, repliate in ultimele luni in apropierea dobanzii la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pana la decizia de miercuri - si de 14% de acum incolo.

"Singurul impact pe care il va avea decizia va fi reducerea dobanzii percepute de BNR la facilitatea de credit, de la 14,25% la 14% pe an", a adaugat Chidesciuc.

Solutia pentru coborarea dobanzilor din piata ar putea consta in injectii de lichiditate din partea bancii centrale, chiar daca economistii subliniaza ca piata se confrunta mai degraba cu o lipsa de incredere intre banci decat cu o penurie de bani.

"Decizia poate fi un semnal din partea BNR, insa trebuie sa fie insotita si de injectii de lichiditate in piata pentru ca dobanzile sa coboare. Cand ai dobanzile din piata peste dobanda cheie, nu inseamna ca prin reducerea acesteia, vor cobori neaparat si dobanzile practicate intre banci", apreciaza economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Banca centrala a inasprit semnificativ politica monetara incepand din octombrie 2007, majorand de sapte ori dobanda cheie, de la 7% pana la 10,25%. Miscarea a venit pe fondul mentinerii unui exces de cerere, care punea presiune pe preturi, corelat cu o politica fiscala relaxata.

Insa criza economica si financiara care afecteaza Romania din toamna anului trecut a redus din presiunea asupra cererii, iar creditarea a incetinit semnificativ, pe fondul problemelor de finantare ale bancilor si inaspririi regulamentului de creditare a populatiei de catre BNR.

Rata inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,3%, sub prognoza BNR, de 6,7%, dar semnificativ peste tinta institutiei, de 3,8% plus sau minus un punct procentual (2,8-4,8%). Totusi, un nou factor de presiune asupra inflatiei a aparut, si anume deprecierea leului, in conditiile in care cursul a depasit 4,3 lei/euro, fata de putin sub 4 lei/euro la sfarsitul anului trecut.

Ca efect al coborarii dobanzii cheiei, cele doua dobanzi legate de dobanda de politica monetara - la facilitatea de depozit si la facilitatea de credit - coboara de asemenea. Astfel, dobanda la facilitatea de credit (lombard) scade de la 14,25% la 14% pe an, iar dobanda la facilitatea de depozit coboara la 6% pe an, de la 6,25% pana in prezent.

Cele doua dobanzi sunt fixate intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 februarie 2009. Tot atunci va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al intalnirilor Consiliului de Administratie al BNR dedicate politicii monetare.

Un comunicat detaliat privind deciziile de politica monetara de astazi va fi publicat in jurul orei 17.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri