Brokerul de credite IpoteciDirect vrea sa intermedieze in 2009 credite de 10 milioane de euro, dupa ce anul trecut nu si-a atins tinta stabilita, renuntand la aproximativ jumatate din angajati, a spus analistul financiar al companiei, Raluca Dumitru.
"In urma cu 9 luni, la intrarea pe piata, contextul era extrem de favorabil si ne propuseseram tinte ambitioase, insa piata ne-a demonstrat exact contrariul. In noile conditii, ne-am propus in 2009 sa intermediem imprumuturi de 10 milioane de euro”, a spus Dumitru, potrivit NewsIn.

In iulie 2008, IpoteciDirect anunta ca mizeaza pe o valoare a creditelor intermediate de 18 milioane euro pana la sfarsitul anului, dupa ce intermediase imprumuturi de 2,7 milioane euro in primele doua luni de activitate.
Analistul IpoteciDirect nu a dorit sa furnizeze informatii privind volumul de credite pe care compania le-a plasat in 2008. Cu toate acestea, ea a precizat ca, din 12 consultanti de credite, compania lucreaza in prezent cu 5 angajati si 2 colaboratori.

"Suntem interesati sa incheiem noi contracte de colaborare, chiar si cu studenti, pentru ca nu ne costa nimic training-ul, iar noi suntem feriti de situatia de a plati un salariu fara ca angajatul sa incheie vreun contract de credit”, a mai spus Dumitru.

Totodata, IpoteciDirect a renuntat la o unitate din cele doua ale companiei, precum si la sediul principal.

"Problema nu este faptul ca nu reusim sa intermediem credite, ci ca, in ultimele luni, nu am reusit sa crestem sustinut volumul de imprumuturi. In aceste conditii, momentul in care vom reusi sa ne autofinantam s-a indepartat si cu siguranta nu vom reusi acest lucru in 2009", a precizat analistul financiar.

Pe de alta parte, cei 7 actionari ai companiei, dupa o investitie de 500.000 de euro in 2008, odata cu intrarea pe piata a brokerului bancar, vor investi anul acesta 100.000 de euro, fata de planul initial care prevedea o suma de trei ori mai mare.

In ceea ce priveste evolutia creditarii, analistul IpoteciDirect a mentionat ca, in prezent, din cele 15 banci si o institutie financiar nebancara (IFN) cu care brokerul colaboreaza, doar 3 banci acorda imprumuturi.
"Din 100 de cereri de credite, aproximativ 10 sunt eligibile, iar noi incercam sa le sustinem in fata bancilor, insa un singur solicitant primeste creditul", a spus Dumitru.

Ea a adaugat ca gradul de indatorare acceptat de banci se situeaza la aproximativ 40-50% in prezent, iar ponderea creditului in valoarea achizitiei a scazut la 50-70%.

"Bancile au crescut considerabil in ultimele luni costurile creditelor si au insprit criteriile de selectie. Mai mult, desi ne asteptam ca in urma deciziei bancii centrale de a relaxa normele de creditare, bancile sa acorde mai usor imprumuturi garantate cu ipoteca, efectul este invers", a mai spus Dumitru.

Pentru a contracara efectele incetinirii creditarii, brokerul bancar s-a reorientat si catre alte tipuri de produse, ca depozitele, Dumitru precizand, in schimb, ca IpoteciDirect nu intentioneaza sa se concentreze in viitor asupra acestui tip de produse, ce vor ramane auxiliare in portofoliul companiei.

Ipoteci Direct a fost lansata in mai 2008, cand si-a deschis primul centru ipotecar in Bucuresti. Compania este membru al International Union For Housing Finance (IUHF) si sl Asociatiei Romane Brokerilor de Credite (ARBC). Unul dintre actionarii principali ai companiei este Adam Niewinski, fondatorul celei mai mari retele de consultanti de credite si instrumente financiare din Polonia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri