Moneda nationala a revenit la cotatii de peste 4,2 lei/euro in tranzactiile de ieri, intr-o tendinta regionala generata de ingrijorarile legate de o eventuala devalorizare a monedelor statelor baltice, cea ar putea afecta toata zona.
La inceputul sedintei, cursul de schimb era in apropiere de 4,185 lei/euro si s-a mentinut la 4,18-4,19 lei/euro - cu un minim de 4,1820 lei/euro - pana dupa ora 15, cand deprecierea celorlalte monede din regiune a antrenat pana la urma si leul, urcand cotatiile peste pragul de 4,2 lei/euro. La ora 17:00, ora Romaniei, euro era cotat cu 4,2110-4,2190 lei. La acest nivel, leul a pierdut 0,6% din valoare.

"Evolutia leului a fost mai putin rea decat a celorlalte monede din regiune. Totul a inceput de la Letonia, care nu a reusit sa vanda niciun titlu de stat la licitatia de astazi (miercuri n.r.) si a afectat totata regiunea. Tendinta de depreciere pare sa continue si, in mod clar, perceptia asupra regiunii s-a inrautatit", a declarat un dealer din piata, citat NewsIn.

Pietele emergente din estul Europei au fost lovite de ingrijorarile ca volatilitatea din statele baltice, cauzata de o posibila devalorizare a monedelor acestor tari, s-ar putea rasfrange asupra intregii regiuni.

Guvernul Letoniei se opune puternic deprecierii, insa unii analisti cred ca o astfel de masura este inevitabila, in conditiile in care economia micului stat baltic este asteptat sa se comprime cu 18% in acest an. Monedele baltice sunt fixate la euro.

Marja la CDS-urile Letoniei a urcat la 638,2 puncte de baza, in timp ce dobanzile la depozitele overnight din piata monetara de la Riga au ajuns la 16,4% pe an, dupa ce licitatia de titluri de stat a esuat.

Monedele din regiune au fost puternic lovite de problemele statelor baltice. Zlotul a pierdut circa 2% din valoare, de la 4,4485 la peste 4,54 unitati/euro, in timp ce forintul s-a depreciat cu circa 3,2%, de la 279 la 288 unitati/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,1928 lei/euro, in crestere nesemnificativa, cu 0,01%, fata de cel de marti, dar care marcheaza un nou nivel maxim al ultimei luni.

Pentru dolar, BNR a afisat un curs de referinta de 2,9497 lei/dolar, cu aproape 2 bani (0,58%) sub nivelul de marti, de 2,9669 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a revenit sub 1,42 unitati/euro, dupa ce se depreciase pana la un minim din decembrie 2008, de 1,4337 dolari/euro.

Dolarul a avut de castigat in urma unor informatii potrivit carora statele asiatice vor continua sa cumpere bonuri ale Trezoreriei SUA chiar daca agentiile de rating retrogradeaza Statele Unite. La 17:00, ora Romaniei, euro era cotat cu 1,4189 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu a dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,23% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,33% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 9,73% pe an, de la nivelul de marti, de 9,83% pe an.

Dobanzile la depozitele overnight din piata monetara s-au mentinut la 9,25-9,75% pe an, incadrand dobanda de politica monetara, de 9,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri