Lansarea programului "Prima Casa" ar putea influenta decisiv piata de intermediere de credite, mai ales daca bancile vor prefera sa ofere aceste produse doar pe canalele de vanzari clasice, in loc sa recurga si la brokerii de credite, potrivit Bayer Credit.
De cand a inceput criza financiara, volumele de credite acordate de banci si implicit cele intermediate de brokerii de credit au scazut dramatic, considera reprezentantii Bayer Credit.

“Programul Prima Casa va incepe foarte curand si asa cum toti jucatorii din piata imobiliara si-au pus sperante de revenire si brokerii de credite considera ca este un moment oportun pentru sustinerea pietei de intermediere de credite. Dar, in conditiile actuale, se pune intrebarea si este foarte important daca programul Prima Casa va fi salvarea pietei de profil sau ii va grabi disparitia”, considera Dragos Nichifor, directorul financiar al Bayer Credit.

El considera ca in cazul in care bancile isi vor face calcule de costuri si vor dori sa ofere produsele Prima Casa doar pe canalele de vanzari clasice, atunci brokerii vor avea mari probleme pentru a se mentine in piata. “Un segment important de clienti, cei care doresc sa-si cumpere o locuinta, ar disparea din portofoliul nostru. Brokerii de credite nu comisioneaza clientii si traiesc din facturarea bancilor partenere”, spune Nichifor.

Bancile au fost nevoite sa intre in acest program la un cost pe care-l considera foarte scazut si este de asteptat sa se gandeasca foarte serios daca mai au nevoie de parteneri. Pe de alta parte, jocurile pe acest program il vor face bancile care au licitat sume mari si astfel vor primi un plafon substantial, spune oficialul Bayer Credit.

“Deoarece e posibil ca noi, brokerii de credite, sa fim evitati prin aceasta conjuctura nefavorabila, sunt sigur ca foarte multi doritori de locuinta vor fi indrumati pe o cale gresita chiar de bancile care au aplicat la acest program”, adauga Nichifor.

Aceasta situatie poate sa apara atunci cand mai multi clienti se vor indrepta spre bancile cu un plafon foarte mic. “Daca luam o banca ce a licitat un plafon de doar 5 milioane euro, in conditiile supralicitarii, va ajunge de fapt sa aiba un plafon real de doar 3,3 milioane euro, ceea ce inseamna aproximativ 55 de dosare de cate 60 000 euro”.

Bancile au intrat hora programului Prima Casa
: 20 jucatori din banking au depus oferte in valoare de 1,457 miliarde euro, peste plafonul guvernului.

Potrivit Bayer Credit, la nivel national, aceste banci pot fi asaltate de sute de dosare chiar din prima zi a programului in conditiile in care s-ar depune doar cate un dosar la fiecare sucursala a bancii respective.

“Toate dosarele care vor intra peste plafonul primit, sunt sigur ca vor intra in asteptare fara ca acel client care a depus dosarul sa primeasca un raspuns foarte clar pentru a se orienta catre alta banca. Noi, brokerii de credite putem evita astfel de situatii, deoarece lucram cu o mare parte dintre bancile din sistem si avem informatii in timp real despre plafonul ramas la fiecare. Si aceasta este doar una dintre problemele cu care se vor confrunta clientii. Consider ca suntem necesari in piata si recomand celor care doresc sa aplice la Prima Casa sa se informeze foarte bine inainte de a-si depune dosarul”, adauga directorul financiar al Bayer Credit.

Cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Cu un avans de 3.000 de euro, dobanzi intre 42 si 49% mai mici






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri