Ajustarea regulamentelor de provizionare pentru creditele neperformante din portofoliile bancilor de pe piata locala este vitala in acest moment, sustine Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

El adauga ca si actuala modalitate de clasificare a imprumuturilor ingreuneaza situatia bancilor, nepermitandu-le sa schimbe categoria unui credit ce a fost restructurat.

"In acest moment exista o mare contradictie intre regulamentele privind clasificarea creditelor si constituirea provizioanelor si realitatea cu care ne confruntam zi de zi. Acum doi ani daca un director de sucursala venea la centrala bancii si spunea ca are un client cu probleme si trebuie sa ii restructureze creditul aproape era un caz unic, aproape era o rusine pentru directorul respectiv ca nu a reusit sa recupereze banii fie prin executare, fie nu a gasit o solutie pentru a continua contractul", a explicat seful comunitatii bancherilor din Romania.

In trecut, regulamentele Bancii Nationle a Romaniei privind provizionarea erau tratate ca niste simple formalitati de bancheri, caci erau mult prea rare cazurile in care apareau credite neperformante. In prezent, cand situatia este total opusa, iar provizioanele din ce in ce mai ridicate dau serioase batai de cap bancherilor si le erodeaza profiturile, sefii institutiilor de credit pledeaza pentru modificarea regulamentelor de provizionare, in sensul unei usurari a acestora.

"Acum suntem intr-o alta situatie. Clientii sunt din ce in ce mai mult in imposibilitatea de a-si onora platile catre banca din cauza crizei. Vorbim despre faptul ca au crescut foarte mult creditele neperformante, dar comunitatea bancara si-a manifestat disponibilitatea de a face ceea ce inainte nu facea, mai exact restructurari", sustine Radu Gratian Ghetea.

Ponderea creditelor clasificate drept pierdere in totalul portofoliului de credite din sistemul bancar autohton a urcat la 8,5% in septembrie 2009, fiind cu 4,9 puncte procentuale mai ridicata fata de acum un an, cand imprumuturile intrate in categoria pierdere reprezentau doar 3,6%. De asemenea, la finalul trimestrului an treilea din acest an, 2,8% din credite erau clasificate ca si indoielnice, 7,4% erau substandard, 20,7% se aflau in observatie si 60,6% din imprumuturi erau standard.

Presedinte ARB a explicat si care sunt dificultatile cu care se confrunta bancile: "Problemele tin de clasificarea creditelor si de constituirea de provizioane. Daca analizam normele actuale privind provizioanele o sa observam ca un credit restructurat nu poate fi trecut intr-o clasa superioara de clasificare si daca a fost in PIERDERE ramane in PIERDERE si daca a fost in SUBSTANDARD va ramane in SUBSTANDARD".

Ponderea creditelor restante si indoielnice in total capitaluri proprii a ajuns la 10,5% in septembrie 2009, fiind de peste 4 ori mai mare fata de acum un an, iar ponderea acelorasi imprumuturi in total active gestionate de sistemul bancar a ajuns la 0,92%, de asemenea de peste 4 ori mai ridicata fata de septembrie 2008.

"Suntem in discutii foarte intense cu BNR pentru a gasi o solutie care sa dea in continuare imbold bancilor comerciale pentru a continua restructurarile fara sa apese asupra profitabilitatii, care daca se reduce atunci conduce la probleme. Cand incepe sa scada profitabilitatea incepi sa mananci din capitalurile proprii, incep sa scada fondurile proprii si implicit scade si lichiditatea. In discutiile pe care le-am avut cu BNR au fost argumente pro si contra, dar sunt sigur ca vom ajunge la o solutie", mentioneaza Ghetea.

Profitul sistemului bancar autohton a ajuns la 680 milioane lei (160 milioane euro) la finalul trimestrului al treilea din acest an, dupa ce la 30 iunie 2009 se situa la 90,1 milioane lei, iar dupa primele trei luni din 2009 se inregistra o pierdere de 209,4 milioane lei.

"Exista o solutie radicala, ca in Romania sa fie implementate standardele internationale de contabilitate (IFRS) pentru ca toata lumea sa fie pe acelasi sistem. Insa, nu se poate aplica asa de rapid in opinia mea, desi cerem acest lucru, dar credem ca o ajustarea a regulamentului de provizioane se impune in acest moment. Eu consider ca trebuie sa ne miscam foarte repede pentru a debloca aceasta situatie. Repet, comunitatea bancara este dispusa si a inceput sa faca restrusturari de credite, se cauta solutii si la persoane fizice si la persoane juridice. Au fost exemple si in alte tari, dar in acele tari exista regulamente de provizionare diferite", concluzionat seful ARB.

Insa, Standardele internationale de raportare financiara (IFRS) trebuie adoptate integral, mai exact prin adoptarea tuturor principiilor contabile pe care acestea le presupun si nu doar pe cele care privesc provizionarea pe care bancile sunt nevoie sa o faca, a explicat, recent, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri