ING Asigurari de Viata, liderul segmentului life si al pensiilor private, a inregistrat o scadere de 9% a volumului total de prime brute subscrise in primele noua luni ale anului ajungand la 387,57 milioane de lei (91,6 mil. euro), declin explicat prin apetitul mai redus al clientilor pentru produsele cu componenta investitionala.
Astfel, ING Asigurari de Viata a obtinut, in primele noua luni un profit brut de 75,5 milioane lei, comparativ cu 32,4 milioane lei (17,85 mil. euro) in aceeasi perioada din 2008.

Pe segmentul de asigurari de viata, in aceeasi perioada, valoarea activelor financiare in administrare a ajuns la nivelul de 1,72 miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie 2009, in crestere cu aproximativ 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Evolutia pietei de asigurari in trimestrul al treilea confirma tendintele sesizate in prima jumatate a anului. Observam, pe de o parte, scaderea constanta a numarul de rezilieri si o apetenta mai mare a clientilor pentru produsele de protectie. Pe de alta parte, perpetuarea impactului financiar al crizei asupra populatiei si companiilor, cuplata cu instabilitatea din mediul politic romanesc, ne determina sa fim mai rezervati in privinta unei reveniri rapide a pietei de asigurari in zona pozitiva de evolutie", a declarat Cornelia Aurelia Coman (foto), director general ING Asigurari de Viata si presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.

Totusi, un factor pozitiv in ultimele trei luni, potrivit sefului ING Asigurari de Viata, este cosntituit de scaderea continua a numarului de clienti care aleg sa renunte la contractele de asigurari, motivele financiare fiind in continuare cele care predomina in justificarea incetarii voluntare a politelor de asigurare.

La ING, numarul total de contracte reziliate si rascumparate in intervalul iulie-septembrie s-a redus cu 17% fata de trimestrul al doilea, respectiv cu 23% fata de primele trei luni ale anului. In plus, in septembrie numarul clientilor care si-au repus in vigoare contracte s-a majorat cu 25% fata de luna august a.c, anunta comunicatul asiguratorului.

Aceste evolutii pozitive au generat o crestere neta de 14% a portofoliului de contracte al ING Asigurari de Viata fata de trimestrul al doilea al anului.

In ceea ce priveste contractele noi, se remarca o accentuare a preferintelor pentru produsele care ofera protectie si randamente garantate, continuand tendinta manifestata inca de la inceputul anului. Astfel, din totalul politelor noi incheiate la ING in primele noua luni din 2009, contractele de tip traditional detin o pondere de 58%, comparativ cu 34% in aceeasi perioada din 2008.

"Motivele pentru care clientii aleg sa incheie o asigurare de viata raman neschimbate indiferent de conditiile economice, si se refera, in esenta, la dorinta de a le oferi apropiatilor protectie financiara. Daca analizam preferintele celor care au incheiat o polita de viata la ING in primele noua luni, vedem ca dorinta de a le asigura copiilor un viitor financiar sigur este un obiectiv tot mai important, in conditiile in care ponderea acestor produse a crescut la 29% in 2009, fata de 25% in aceeasi perioada a anului trecut", a mai spus Coman.

In portofoliul de contracte incheiate anul acestade asigurator, planurile financiare pentru copii sunt urmate de asigurarile de viata mixte (care combina componenta de protectie cu cea de economisire pe termen lung) si planurile de protectie.

Un semnal pozitiv se remarca si in privinta resurselor financiare alocate de clientii care au incheiat o asigurare: la ING, prima medie in lei pentru contractele unit linked a crescut in primele noua luni cu 6,5% fata de acelasi interval din 2008, iar la contractele de tip traditional s-a majorat cu aproximativ 5%.

In acelasi timp, valoarea beneficiilor platite de ING Asigurari de Viata pentru evenimente asigurate si contracte ajunse la maturitate in intervalul ianuarie-septembrie 2009 a fost de 39,4 milioane de lei, in crestere cu peste 15% fata de perioada similara a anului precedent.

La 30 septembrie, performantele inregistrate de Programele de investitii unit-linked in lei ale ING Asigurari de Viata de la inceputul anului curent au fost de 8,3% pentru Programul de investitii Bond, de 21,2% pentru Programul Mixt25, 35% pentru Mixt50, 41,2% pentru Mixt75 si de 50,3% pentru Programul de investitii Equity.

Marja de solvabilitate disponibila a ING Asigurari de Viata fost cu 157% mai mare decat nivelul minim cerut de lege la sfarsitul lunii septembrie 2009, iar activele lichide cu 500% mai mari decat nivelul minim cerut, confirmand soliditatea financiara a companiei.

Pe segmentul de pensii private, compania ING Fond de Pensii administra la 30 septembrie active nete in valoare de 783 milioane de lei, detinand o cota de 39,2% (conform CSSPP) din piata pensiilor private obligatorii (care cumula un total al activelor nete de 1,996 miliarde de lei). La aceeasi data, ING Fond de Pensii avea 1.606.613 clienti, dintre care 94% au platit cel putin o contributie.

La 30 septembrie 2009 activele fondului de pensii obligatoriu administrat de ING erau alocate in proportie de 68,7% in titluri de stat, 17,76% in obligatiuni 1,06% lichiditati si 12,42% in actiuni.

"Data fiind structura pe varste a fondului de pensii ING, orizontul de timp al investitiilor este de peste 18 ani mergand pana la 45 de ani si, in aceste conditii, o crestere a ponderii actiunilor e un mijloc eficient de a optimiza raportul intre risc si randament. Pe termen scurt, o mai mare alocare in actiuni poate insemna o volatilitate mai ridicata, insa pe termen lung este demonstrat ca aceasta strategie poate produce pentru clienti randamente considerabil superioare investirii exclusiv in instrumente mai putin volatile, precum cele cu venit fix", spune Emilia Bunea, directorul general al ING Fond de Pensii.

Pe segmentul de pensii facultative, ING Asigurari de Viata are in administrare doua fonduri de pensii facultative, ING Clasic si ING Optim, care insumau dupa primele noua luni ale anului 2009 un numar de 68.600 de participanti, cu peste 36% mai multi fata de perioada similara din 2008.

In acelasi timp, valoarea activelor nete din administrarea celor doua fonduri facultative ale ING este de 72,7 milioane de lei, in crestere de aproape 3,4 ori comparativ cu septembrie 2008 si cu 25% fata de jumatatea anului 2009.

Astfel, ING Asigurari de Viata detine dupa primele noua luni ale anului 2009 o cota cumulata de 42,2% in functie de active din piata pensiilor facultative, potrivit datelor CSSPP, in crestere cu aproape 6 procente fata de cota de 36,3% din perioada similara a anului 2008.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri