Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat astazi noi reglementari referitoare la modificarea temporara a limitei procentuale maxime care se poate aplica investitiilor in fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative, a anuntat organizatia.
Astfel, noile prevederi modifica valoarea nivelului de referinta al activelor fondurilor de pensii facultative pentru care se aplica depasirea limitei de investitii prevazuta la art. 85 din Legea 204/2006, pentru titlurile de stat, de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei. Totodata, se impune ca termen pentru aplicarea prevederilor normei o perioada de 2 ani de la intrarea in vigoare a acesteia, respectiv o perioada de 2 ani de la data colectarii primei contributii pentru fondurile de pensii facultative autorizate ulterior intrarii in vigoare a prezentei norme.

Scopul actului normativ aprobat este de a veni in sprijinul fondurilor de pensii facultative care se pot confrunta cu dificultati in procesul de diversificare a portofoliilor de investitii, in conditiile unui volum redus al activelor. Aceste modificari contribuie la crearea unui mediu propice dezvoltarii fondurilor de pensii facultative, prin acumularea lichiditatilor necesare etapei de inceput a sistemului de pensii private in Romania, in conditii de costuri reduse cu investitiile.

Ulterior depasirii pragului de 3 milioane lei active sau a perioadei limita impuse de norma, fondurile de pensii facultative isi vor putea diversifica portofoliile in conditii de siguranta sporita, conform prevederilor legale in vigoare.

Din punct de vedere legislativ, noul act normativ reglementeaza modificarea temporara a procentului maxim care poate fi investit in categoriile de active prevazute la art. 87 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative. Astfel, un administrator poate investi in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, emise de state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European intr-un procent mai mare de 70% din valoarea totala a activelor fondului, fara aplicarea cerintelor prevazute la art. 84 lit. e) si la art. 87 alin. (4) din Lege pentru respectivele instrumente financiare.

Administratorii de fonduri de pensii facultative care decid sa aplice prevederile normei au obligatia de a informa participantii cu privire la decizia luata, aceasta fiind postata pe site-ul administratorului pe toata perioada de aplicare a prevederilor prezentei norme. Totodata se elimina obligativitatea de a supune avizarii CSSPP modificarea prospectului schemei de pensii facultative ca urmare a deciziei luate.

Norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 26/2007 privind modificarea temporara a procentului maxim care poate fi investit in fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative, elaborata in aplicarea Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila pe site-ul csspp.ro, rubrica: legislatie, la data publicarii ei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri