De la anul, in calculul randamentelor bursiere va intra din plin si factorul impozit
Marirea impozitului pe profitul din piata de capital va aduce scaderi semnificative ale castigurilor investitorilor de la Bursa. Cu precadere pentru jucatorii pe termen scurt, cu tranzactii numeroase. Pentru ei, regularizarea o data la sase luni a impozitului va insemna blocarea unor bani si pierderea unei oportunitati importante de fructificare a acestora.

Momentul in care a fost luata in discutie modificarea fiscalitatii pentru castigurile din tranzactii pe piata de capital a fost unul negru pentru Bursa de Valori, indicii cazand dramatic in acea zi. Ulterior, investitorii au mai digerat noutatea si s-au obisnuit cu ideea unui impozit mai mare. Mai mult, atunci cand s-a anuntat varianta actuala de lucru, cu un impozit de 16% pe portofoliu, piata a reactionat pozitiv.

Joi se va decide varianta finala in cadrul sedintei de guvern, afirma Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Senat, si totodata unul dintre cei care au facut sa se ajunga la impozitarea pe portofoliu, si nu pe tranzactie. Singura problema care a ramas de clarificat este cea a impozitarii castigurilor din plasamente pe perioade mai lungi de un an, completeaza el.

Pentru un investitor pe termen lung, ideea regularizarii, aparuta recent in mintea artizanilor noului Cod fiscal, nu prezinta vreo amenintare. Atata timp cat pastrezi un portofoliu pe o perioada indelungata, iar la final il lichidezi pe tot, e ca si cum nu ar exista nici un fel de regularizare. Mai ales ca s-ar putea impune si ideea impozitarii mai blande a profiturilor rezultate din investitii pe termene mai mari de un an.

Vestea dureroasa vine, insa, de la cota mare cu care se impoziteaza profiturile respective. O crestere cu 1.500% a valorii impozitului platit, pentru acelasi castig, nu poate decat sa ii arda la buzunare pe cei care o suporta. Chiar daca, din punct de vedere moral cel putin, este un lucru just ca profiturile sa fie impozitate la fel, indiferent de unde sunt obtinute. In cazul clasicului portofoliu format din componentele indicelui BET, la o crestere a preturilor pe parcursul anului de 55,07%, pana la 8 decembrie 2005, castigul in urma impozitarii ar ramane de 54,45%. Daca luam in calcul si un comision de bun simt, 1,5%, randamentul pe care il simte investitorul in buzunar este de 53,88%. Diferenta intre profitul impozitat si cel neimpozitat nici nu se simte.

Ce se va intampla de la anul? In aceeasi situatie, cu aceeasi crestere de pret si cu acelasi comision, profitul net va scadea la doar 42,14% din suma investita. El va ajunge, in acest caz, la doar 78,21% din cel actual.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22359&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri