Mnistrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat ca se asteapta ca Nokia sa se "comporte european" cu angajatii care vor fi disponibilizati si ca "o companie de talia Nokia" nu isi poate permite sa actioneze altfel in Uniunea Europeana, scrie Mediafax.
" Mesajul meu catre Nokia este acela de a avea discutii serioase cu partenerii sociali, de a-si respecta obligatiile si sper sa se comporte european. Sunt convinsa ca se vor comporta european cu angajatii de la Jucu care vor fi disponibilizati. Nokia este o companie care este in Europa si sunt convinsa ca stie ca trebuie sa ajunga la o intelegere. Nu isi permite o companie de talia Nokia sa se comporte altfel decat asa cum trebuie sa se comporte in UE", a spus Barbu, adaugand ca asteapta de la Nokia sa aiba "un dialog decent" care sa duca la protejarea persoanelor disponibilizate.

Sulfina Barbu a afirmat ca autoritatile romane spera sa acceseze din Fondul European de Ajustare la Globalizare intre 10-15 milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru masuri active, adica de recalificare profesionala, de antreprenoriat sau de infiintare a unor IMM-uri.

Ministrul Muncii a mai spus ca o companie care a mai trecut printr-un proces asemanator la Bochum, in Germania, intr-un stat european "stie exact ce obligatii are fata de disponibilizati".

In ceea ce priveste compensatiile care ar putea fi obtinute de angajatii de la Jucu, Sulfina Barbu a spus ca acestia trebuie tratati "ca cetateni europeni" cum sunt cei din Bochum". In urma inchiderii fabricii Nokia de la Bochum, salariatii au primit 60 de salarii compensatorii.

Intrebata cum comenteaza faptul ca in contractul colectiv de munca de la Jucu nu sunt prevazute plati compensatorii, Barbu a spus ca aceasta este problema celor care au semnat la vremea respectiva contractul cu Nokia.

"Ei trebuie sa raspunda. Sunt convinsa ca demersurile Consiliului Judetean Cluj de desecretizare a contractului cu Nokia vor aduce clarificari", a spus Barbu.

Ministrul Muncii a afirmat ca spera ca Nokia sa se implice si in recalificarea si reconversia profesionala a angajatilor disponibilizati fara a afecta drepturile acestora.

Sulfina Barbu a mai spus a precizat cu reprezentantii Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIPOSDRU) pentru adaptarea proiectelor cu finantare europeana din zona Clujului la realitatile economice si sociale ale regiunii in vederea sprijinirii angajatorilor care ar putea prelua disponibilizatii de la Nokia.

Sulfina Barbu a participat la sedinta Consiliului Consultativ al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj. Dupa aceasta intalnire, ministrul Muncii va avea o intrevedere cu conducerea Nokia Romania, urmand sa prezinte un raport asupra situatiei de la Jucu in sedinta Guvernului de miercurea viitoare.

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar intre 3-4.000 de angajati (cei 2.200 de salariati Nokia impreuna cu cei recrutati de companii de plasare de personal) isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri