Ne apropiem cu pasi repezi de finalul unui an care s-a dovedit a fi unul dintre cele mai bune pentru piata solutiilor de business din ultimul deceniu. Foarte probabil o crestere de aproximativ 10% a intregului sector IT in 2016 va aduce acest domeniu si mai ales industria de software in topul celor mai agile sectoare economice la nivel national. Ce a functionat cel mai bine in 2016? La ce ne asteptam in 2017? In analiza de mai jos am sumarizat cateva aspecte referitoare la tendintele pe piata de solutii software de business si, ulterior, un alt subiect fierbinte – securitatea IT.

Mobilitatea este tot mai necesara

Solutiile de gestionare a afacerilor de pe dispozitive mobile au fost un “hit” in 2016. In urmatorii ani vor ajunge o normalitate. Tot mai multi antreprenori si factori de decizie apreciaza ca mobilitatea va avea o influenta profunda asupra afacerilor lor, la fel cum a avut Internetul a avut in anii `90, subliniaza Cristi Cozic, country manager la Entersoft Romania.

De aceea, printre principalele obiective ale managerilor a fost, in acest an, adoptarea de solutii care sa ajute la gestionarea activitatilor si proceselor de business direct de pe telefonul mobil sau de pe tableta. Tendinta se va accentua in 2017. Conform datelor furnizate de Forrester Research, la nivel mondial, mobilitatea a fost o prioritate pentru 71% dintre companii, iar piata de solutii software in categoria enterprise mobility va ajunge, in 2020, la 140 de miliarde de dolari conform Nasscom.

Solutiile de business bazate pe mobilitate ajuta companiile atat la colectarea datelor din piata, prin intermediul angajatilor care iau contact cu furnizorii si cu clientii, cat si la analizarea lor si luarea rapida a unor decizii ce pot influenta agilitatea si, in final, veniturile firmei.

“Traim intr-o piata atat de dinamica incat accesul la informatii trebuie sa se realizeze in timp real. Un manager doreste sa poata afla imediat, chiar daca este in afara sediului, date din companie. Doar astfel poate lua decizii rapid, cu impact la nivel operational si uneori si strategic”, explica Cristi Cozic, Country Manager Entersoft Romania.

Cloud-ul devine rege

Cloud computing a fost cea mai interesanta si impresionanta „forta” aparuta pe piata in ultimul deceniu in industrie si va continua sa influenteze metodele traditionale de informatizare, cel putin pana in 2020. Din 2017, tot mai multe dintre companii vor apela la solutii si servicii in cloud, astfel incat piata globala va ajunge la 146 miliarde de dolari, in 2017 si la 236 miliarde dolari in 2020, conform Forrester Research.

Migrarea multor sisteme informatice ale companiilor in cloud aduce mai multe avantaje, mai ales la capitolul financiar, ca impact in cash-flow, dar si operational, solutiile in cloud fiind mult mai repede gata de utilizare. Plata in sistem „pay-per-use” si investitiile mult mai mici in infrastructura vor convinge in continuare multi manageri ca pot implementa fara costuri mari sisteme informatice moderne. Tendinta de trecere la solutii informatice de business in cloud va deveni tot mai pregnanta in anii ce urmeaza, pe masura ce creste si presiunea pe fiecare dintre companiile care vor sa reziste competitiei locale si regionale.

„In 2016 am constatat ca peste 40% dintre companiile cu care am discutat sunt interesate de varianta unei solutii informatice de business in cloud, dar doar 20% dintre clienti au optat in final pentru aceasta modalitate de informatizare. Ne asteptam ca in 2017, un numar dublu de companii sa aiba curaj sa migreze in cloud, mai ales din segmentul firmelor mici si mijlocii”, declara Cristi Cozic.

Fog computing extinde tehnologia cloud computing la periferia retelei

Conform Cisco Romania, in 2017, fog computing va profita de avantajele pe care le ofera cloud computing, extinzand capabilitatile de analiza si control la periferia retelei. Conceptul de fog computing va fi utilizat in implementarile de solutii pentru orase inteligente.

Intr-un oras inteligent, fog computing asigura capabilitati de calcul, de stocare si networking catre cele mai indepartate dispozitive, pentru a imbunatati servicii urbane precum managementul traficului, iluminatul inteligent, siguranta publica si parcarea. De exemplu, o camera video detecteaza luminile intermitente ale unei ambulante si schimba automat luminile semaforului, astfel incat sa aiba prioritate in trafic. Tot prin intermediul fog computing, senzorii montati in trenurile cu sistem inteligent de mentenanta, pot monitoriza componentele. In cazul in care detecteaza probleme, trimit automat o alerta catre conductorul trenului, care opreste in urmatoarea statie pentru realizarea de urgenta a operatiunilor de intretinere.

Fog computing permite, de asemenea, distributia inteligenta a energiei, in cazul in care aplicatiile de compensare a sarcinilor energetice ruleaza pe dispozitive aflate la extremitatea retelei si care selecteaza automat energiile alternative, cum ar fi energia solara si eoliana, pe baza cererii de energie, disponibilitate si cel mai mic pret.

Licentierea in sistem SaaS si leasing-ul pentru informatizare raman in tendinte si in 2017

In anii urmatori, la fel ca in 2016, este de asteptat ca modalitatea de licentiere de tip SaaS (pe baza de abonament), mult mai flexibila decat cumpararea de licente pe viata, dar si plata achizitiei in sistem leasing sa continue sa fie o optiune viabila pentru multe companii ce vor sa isi actualizeze sistemele informatice, dar care doresc sa repartizeze bugetele in rate lunare mai usor de sustinut.

„Ne asteptam in 2017 la o crestere a numarului de firme care vor migra catre solutii integrate de business si pe fondul noilor prevederi fiscale ce permit deductibilitatea de la impozitul pe profit a investitiilor in sisteme informatice”, conchide Cristi Cozic.

Pe de alta parte, desi inteligenta artificiala este inca in fazele initiale de dezvoltare, Microsoft (dar si alte companii) are potentialul de a fi lider pe acest segment, extrem de important.

Cisco subliniaza ca inteligenta artificiala deschide noi orizonturi in securitatea cibernetica

Amploarea amenintarilor informatice a crescut dincolo de punctul in care acestea mai pot fi gestionate de oameni. Acum este esential sa automatizam detectarea si gestionarea amenintarilor. Inteligenta artificiala ajuta la analizarea si investigarea automata a traficului web suspect. Cu ajutorul inteligentei artificiale, putem descoperi atacuri inainte ca infractorii cibernetici sa acceseze informatiile sensibile.

motorul de inteligenta artificiala invata continuu din cantitatile masive de date pe care le analizeaza. Inteligenta artificiala invata singura care sunt parametrii normali de activitate ai unei organizatii, poate identifica atacurile malitioase si invata cum sa reactioneze la comportamentul malitios, intr-un mod nou si mai eficient. Acest tip de invatare continua face posibila automatizarea sistemului de aparare a organizatiei, care lupta singur impotriva potentialelor amenintari. Automatizarea este esentiala si in gestionarea valului de amenintari generate de Internet of Things (IoT). Cisco utilizeaza inteligenta artificiala pentru a crea reteaua care se apara singura, care detecteaza automat potentialele amenintari si care ia masuri pentru a oferi un raspuns concludent.

Amenintari cibernetice in 2017: ramsomware si atacuri in masa prin dispozitive inteligente

Specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender anticipeaza o crestere a numarului de atacuri cibernetice prin dispozitive inteligente, ceea ce va conduce la blocarea activitatii unor servicii online folosite frecvent precum site-uri de stiri, retele de socializare sau magazine online. In plus, amenintarile ransomware, reclamele agresive si revigorarea internetului ascuns, destinat traficului ilegal de bunuri si servicii, reprezinta principalele tendinte pentru 2017,

Atacuri devastatoare vor genera pierderi masive companiilor

Atacurile care blocheaza accesul la site-urile unor companii vor fi amplificate prin controlul cu usurinta de la distanta al dispozitivelor inteligente slab securizate. Hackerii isi construiesc asadar retele imense de astfel de dispozitive, apartinand unor utilizatori obisnuiti si lanseaza prin intermediul lor atacuri menite sa destabilizeze anumite tinte.

Desi, la fel ca in trecut, unele atacuri vor avea ratiuni politice sau vor fi doar componente ale unor atacuri mai complexe, o pondere importanta vor viza companii cu scopul de a obtine bani prin santajarea acestora cu sistarea temporara a activitatii economice.

Acest tip de atacuri se va dezvolta continuu din cauza exploziei numarului de dispozitive inteligente conectate la internet. In acelasi timp securitatea nu este intotdeauna o prioritate pentru producatorii acestor gadgeturi, in principal pentru ca memoria si resursele insuficiente nu permit rularea unor algoritmi de securitate complecsi sau actualizari constante de software. Folosirea dispozitivelor personale in mediul corporatist va complica si mai mult securitatea datelor.

Recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai si operat prin dispozitive smart, a condus la blocarea timp de cateva ore a activitatii unor servicii precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest si Paypal. Acesta reprezinta un nou nivel de control asupra comunicatiilor la nivel mondial, rezervat pana acum doar celor mai puternici actori statali, dar ajuns in prezent in mainile unor indivizi necunoscuti.

„Am observat o simplificare a atacurilor tintite asupra companiilor. Daca in trecut depistam doar amenintari avansate persistente, acum suntem martorii unei intoarceri la tactici mai rudimentare, precum virusi simpli care incearca sa acceseze retelele interne ale companiilor. Asta reflecta atat lipsa unor protocoale de securitate temeinice cat si faptul ca pana si atacatorii incepatori au intrat in afacerea sechestrarii datelor companiilor”, spune Catalin Cosoi, chief security strategist al Bitdefender.

Dispozitivele cu vulnerabilitati creeaza posibilitatea unor amenintari incrucisate, intrucat 60% din utilizatori pasteaza fisiere personale in calculatoare aflate in aceeasi retea cu dispozitivele inteligente. Mai mult, utilizatorii se preocupa rar de securitatea terminalelor smart – 42% dintre posesorii de case inteligente chestionati de Bitdefender sustin ca nu isi actualizeaza niciodata televizorul conectat la internet, de exemplu, invocand lipsa de timp si de cunostinte tehnice.

Ransomware, mai prolific ca niciodata

Dupa rezultatele impresionante din 2016, dezvoltatorii amenintarilor de tip ransomware (care cripteaza datele utilizatorilor si solicita apoi recompensa) vor aloca resurse suplimentare imbunatatirii sistemului de tintire automata a victimelor. Aceasta functionalitate ii va ajuta sa deosebeasca utilizatorii obisnuiti de companii si, in consecinta, sa incerce sa le santajeze pe cele din urma pentru sume de bani mai mari.

2016 a fost anul ransomware, iar amenintarea va continua sa se extinda inspre alte sisteme de operare in viitor. Datele extrase din telemetria Bitdefedner arata ca infectarea cu ransomware este una dintre cele mai profitabile activitati de criminalitate cibernetica, cu randamente ale investitiilor de pana la 1.500%.

„Dezvoltatorii unui anumit tip de ransomware monitorizati de Bitdefender la inceputul anului au reusit sa stranga 1,5 milioane de dolari in numai o saptamana”, mai spune Catalin Cosoi.

Secretul profitabilitatii crescute a ransomware consta in faptul ca utilizatorii pun mare pret pe datele personale si pe informatiile stocate in diverse terminale, nu isi fac back-up si nu actualizeaza constant solutiile de securitate cibernetica.

Automatizarile industriale creeaza noi vulnerabilitati

Amenintarile contra sistemelor de automatizare industriala (SCADA) vor fi tot mai raspandite intrucat costul cipurilor integrate in senzori pentru mediul industrial va continua sa scada. Acest lucru va conduce la proceduri mai inteligente aplicate ciclurilor de productie. Dispozitivele controlate cu sisteme de automatizare industriala, de la roboti industriali la turbine sau semafoare inteligente, vor putea fi folosite de hackeri pentru a sabota functiile pe care acestea le indeplinesc sau pentru a ataca alte tinte.

In plus, atacurile tintite asupra marilor jucatori din economia mondiala vor creste in 2017, iar marile puteri, organizatiile non-guvernamentale si aparatele serviciilor secrete vor cauta sa exploateze punctele slabe in diferite organisme de interes strategic.

Pietele negre din internetul ascuns care ofera produse si servicii ilegale (armament, droguri, servicii de criminalitate fizica si informatica, etc.) reprezinta o problema emergenta care va ajunge tot mai mult in atentia publicului in 2017. Desi unele grupari bine inchegate, precum Silk Road, au fost depistate si destructurate de catre autoritati, alte servicii specializate in comert online le-au luat imediat locul si vor continua sa se extinda.

’’Colaborarea tot mai stransa dintre institutiile guvernamentale, industria de securitate cibernetica si victime, fie indivizi sau companii, in contracararea criminalitatii cibernetice este una dintre vestile bune dintr-un peisaj relativ pesimist. Daca relatiile vor continua si se vor intensifica, astfel de initiative vor limita amploarea atacurilor si a tranzactiilor ilegale derulate pe internet. Cooperarea intensa la scara globala si reducerea obstacolelor birocratice sunt insa necesare pentru a sustine acest obiectiv’’, a mai declarat Catalin Cosoi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri