Industria romaneasca de profil a trecut pragul maturitatii cu o crestere anuala de 40%
Informaticienii romani nu mai emigreaza, spune analistul Pierre Audoin, iar industria a cunoscut o crestere impresionanta, comparabila cu cea a tarilor dezvoltate. Este incredibil ce schimbari importante au avut loc in scurt timp, spune Pierre Audoin, presedinte al cabinetului de consultanta PAC (Pierre Audoin Consultants), care evalueaza piata de software din Romania. Cabinetul are patru birouri, la Bucuresti, Paris, Londra, New York. Audoin a venit prima data in 1998, trebuia sa faca o evaluare a sistemului informatic conform unui acord intre guvernul roman si cel francez.

Miza principala era sa constate daca se puteau privatiza centrele de calcul ale administratiei, care din cauza schimbarilor politice si economice erau in dificultate. A facut turul Romaniei, vizitand trei orase in fiecare regiune. In acel moment, industria informatica era practic inexistenta. Peste tot erau mici echipe. Centrele de calcul isi pierdusera cea mai mare parte a inginerilor lor. Unii dintre acesti ingineri creasera ei insisi societati, dar erau de cinci-sase persoane, si lucrau cu unul sau doi clienti.

Astazi nu mai exista nici un fel de comparatie posibila cu acel moment, caci s-a constituit in Romania o gama de societati de servicii comparabile cu cele din Europa. De altfel, dezvoltarea IT-ului romanesc era subliniata si de raportul eReadiness, realizat la inceputul 2004 pe baza unei finantari de la Banca Mondiala: Industria de software a cunoscut o dezvoltare considerabila, existand aproximativ 4.800 de firme cu aceasta activitate ca obiect principal.

Dar raportul spune cu toate ca reprezinta peste 90% din totalul intreprinderilor din sectorul TIC, microintreprinderile contribuie cu mai putin de 10% la cifra de afaceri. Cu doar 2% din totalul firmelor active in economie la sfarsitul anului 2002, veniturile inregistrate de firmele TIC reprezinta peste 4% in totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivel national de catre societatile comerciale active si peste 7,6% din profitul net. Exista in Romania un model specific, care nu se intalneste decat in cateva tari ale lumii: outsourcing-ul, aproximativ jumatate din piata IT. Sunt tari specializate in acest tip de activitate, prima dintre ele fiind India.

O exceptie printre tarile europene este Irlanda, cu mari resurse de mana de lucru la preturi mici, implicata mai ales in call-center, fiind vorbitori de engleza. Dar astazi, nivelul de viata a crescut, iar acest tip de activitate este pe cale de disparitie. Se va intampla si in Romania, pentru ca tari cum ar fi China vin tare din urma. Insa nu inainte de zece ani, iar in acel moment piata interna va fi destul de matura, nevoile interne vor fi destul de mari incat serviciile informatice sa aiba un viitor, considera Pierre Audoin.

Societatile au dezvoltat activitatea de outsourcing pentru ca nu aveau clienti destul de multi si de puternici in Romania. Iar cand Romania va intra in UE, firmele romanesti vor putea lucra fie singure, fie in parteneriat cu cele straine, la export, dar nu in outsourcing, ci ca furnizori directi de aplicatii sau servicii. Pierre Audoin considera ca in Romania, rata de crestere e impresionanta, media pe ultimii ani fiind in jurul a 40%.

In SUA sau Europa, cresterea e in jur de 4-5%. Nivelul de valoare adaugata al inginerilor romani va fi din ce in ce mai mare, vor putea lucra in proiecte complexe. In exodul informaticienilor exista o incetinire, si chiar o tendinta de reintoarcere. Plecau pentru ca nu gaseau munca destul de motivanta si de interesanta pentru ei aici, iar tarile occidentale aveau nevoi in acest domeniu. Dar a existat criza din 2000 in IT. Firmele au inceput sa concedieze.

Societatile bune informatice din Romania au reusit sa-si stabilizeze personalul, pentru ca le ofera un salariu satisfacator si o munca interesanta, spune Audoin. Momentul integrarii in Europa este foarte important. Firmele romanesti vor avea acces direct la piata europeana. De aceea, este bine ca societatile romanesti sa faca aliante cu societati europene, mai degraba decat sa ramana pur nationale, pentru ca prin intermediul celor europene vor putea avea acces mai usor la contractele din tarile respective, crede Pierre Audoin.

PRODUSE SOFTWARE VS SERVICII INFORMATICE (RATE DE CRESTERE IN PERIOADA 2004 - 2008)

In Romania exista peste 8.100 de intreprinderi care activeaza in domeniul tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor (TIC), cu peste 86.000 de salariati

Cu doar 2% din totalul firmelor active in economie la sfarsitul lui 2002 (circa 385.000 de firme active), veniturile inregistrate de firmele din domeniul TIC reprezinta peste 4% in totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivel national de catre societatile comerciale active si peste 7,6% din profitul net

Cifra de afaceri a firmelor din TIC: 3.370 milioane euro, profit net 335 milioane euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri