Romtelecom spune ca va pierde sase milioane de euro din cauza ANRC si ameninta cu plangeri inaintate Uniunii Europene si actionarea in instanta a autoritatii din domeniu daca aceasta isi va mentine decizia de a amana reducerea tarifelor de interconectare practicate de Orange si Vodafone. Cosmote si Telemobil (Zapp) sustin pozitia operatorului de telefonie fixa si precizeaza ca vor proceda in acelasi mod
Piata telefoniei din Romania a fost impartita de autoritatea din domeniu in doua tabere. Romtelecom, Cosmote si Telemobil (Zapp) au format o alianta putin probabila in alte conditii, protestand impotriva proiectului de decizie al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) prin care se amana cu un an cea de-a doua etapa a reducerii tarifelor de interconectare practicate de liderii telefoniei mobile, Vodafone si Orange.

"Activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) distorsioneaza segmentul economic cu cea mai mare crestere afectand investitii insemnate" a declarat citat de NewsIn, James Hubley, directorul general al Romtelecom. "Intr-un gest socant de dispret la adresa consumatorilor si competitiei pe piata de comunicatii din Romania, ANRC a propus intarzierea tarifelor de interconectare pentru operatorii dominanti, masura ce va provoca pierderi de sase milioane euro pentru Romtelecom in 2007", a mai spus James Hubley.

Pozitia acestuia a fost sustinuta si de oficialii Cosmote si Telemobil care au acuzat ANRC de favorizarea gigantilor Orange si Vodafone. Directorul general al Telemobil (Zapp), Piermario Di Pietrio, considera ca toata piata romaneasca de telecomunicatii plateste mai mult pentru ca Vodafone si Orange sa verse sute de milioane de euro in dividende companiile-mama. "Argumentul ANRC, cum ca interconectarea in Romania ar fi cea mai ieftina din UE, este un non-sens. in fiecare tara membra a UE exista marje diferite de tarife", a adaugat Di Pietrio.

"Nu doar noi suntem dezamagiti, ci toata piata de comunicatii din Romania, cu exceptia Vodafone si Orange, din cauza acestei amanari a reducerii tarifelor de interconectare", a declarat Piermario Di Pietrio. "Suntem siguri ca UPC si RCS & RDS sunt de acord cu protestul nostru.Vodafone si Orange trebuie sa stie ca si ei vor fi afectati negativ de decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC)", a adaugat directorul general al Telemobil (Zapp).

Di Pietrio considera ca parteneriatul Vodafone-Orange este foarte puternic, iar ANRC trebuie sa il sparga. "Acest parteneriat care domina telecomunicatiile din Romania este unic in Europa, detinand o cota de piata de 94%", a mai spus Di Pietrio. Di Pietrio a propus ca ANRC sa analizeze piata romaneasca tinand cont de realitatile romanesti si nu de ceea ce se intampla in Franta sau Italia. "Telemobil nu vrea sa influenteze deciziile ANRC, dar vrea ca aceasta sa respecte scopurile sale institutionale", a mai adaugat seful Zapp.

Directorul general al Cosmote, Nikolaos Tsolas, a afirmat la randul sau ca duopolul Orange-Vodafone de pe piata telefoniei mobile din Romania este mai periculos decat fostul monopol din domeniul telefoniei fixe al Romtelecom. "Utilizatorii romani aleg conectarea la un operator de telefonie mobila in functie de reteaua la care se afla cele mai multe dintre cunostintele lor, prieteni si rude", a mai spus Tsolas. Directorul general al Cosmote considera ca aceasta alegere nu se face in functie de preturi, "ci utilizatorii sunt pur si simplu captivi in retea".

Cosmote considera ca decizia de amanare a reducerii tarifelor de interconectare este total nejustificata si opusa directivelor UE in materie de telecomunicatii, a mai spus Nikolaos Tsolas. "Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) trebuie sa fie mult mai ferma si sa ia, in sfarsit, decizia reducerii tarifelor de interconectare, incepand cu anul 2007", a mai spus Tsolas.

Raspunsul ANRC: Nu poate fi contestat un proiect

Forma finala a deciziei de amanare a reducerii tarifelor de interconectare va fi adoptata in decembrie, va tine cont de observatiile operatorilor, dar nu poate fi contestata deoarece nu exista inca, a declarat presedintele Autoritatii Nationala de Reglementare in Comunicatii, Dan Georgescu

Georgescu estimeaza ca la inceputul lunii decembrie va fi adoptata si publicata forma finala a deciziei de amanare a reducerii tarifelor de interconectare, care va tine cont si de observatile operatorilor. "Nu intelegem cum poate fi contestat un proiect de decizie", a replicat Georgescu la amenintarea venita din partea sefilor Romtelecom, Cosmote si Zapp potrivit careia ar putea contesta in justitie si la Comisia Europeana decizia autoritatii.

"Nu a fost luata o decizie in acest sens, este doar un proiect. Nu au cum sa conteste la Comisia Europeana un proiect. Va trebui mai intai sa adoptam decizia si dupa asta poate fi contestata", a declarat Dan Georgescu.

Orice companie are dreptul legal de a contesta in instanta sau la Comisia Europeana o decizie cu care nu este de acord, a mai spus Dan Georgescu Oficialul ANRC a precizat insa ca forul european si-a exprimat deja sustinerea pentru masurile implementate pana in prezent pe piata romaneasca de telecomunicatii.

Alianta Romtelecom-Cosmote-Zapp ataca deciziile ANRC
Initiativa de de a amana reducerea tarifelor de intreconectare, vine dupa ce ANRC a impus in aceasta vara reducerea acestor tarife pentru cei doi operatori dominanti pe piata telefoniei mobile, care erau obligati sa le micsoreze gradual, cu 11,3% in fiecare din cele patru etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,31 eurocenti pe minut in luna iulie, si corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate, potrivit datelor ANRC.

Premierul, solicitat sa intre pe fir

Romtelecom a solicit primului ministru Tariceanu sa intervina si sa se asigure de faptul ca ANRC va adopta o politica corecta fata de toti operatorii de telefonie, potrivit directorului general Romtelecom, James Hubley.

"Referitor la declaratiile Romtelecom, Cosmote si Zapp prin care acestia afirmau ca fac apel la seful guvernului pentru a interveni si a controla ANRC, precizam pentru cei care nu cunosc legea un singur lucru: ANRC este o institutie independenta", au declarat reprezentantii ANRC, intr-o pozitie oficiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri