Statisticile preliminare pentru 2006 arata o crestere cu 150% a numarului de conexiuni fixe la Internet in banda larga fata de 2005, iar la mijlocul anului trecut, din cele 731.000 de conexiuni existente, 83,3% erau detinute de persoane fizice,au declarat reprezentantii Cisco Romania.
Din cele 731.000 de conexiuni, 83.3 % sunt detinute de clientii rezidentiali, 16.3 % de sectorul de afaceri, iar 0.5 % apartin sectoarelor administratie/educatie, potrivit studiului realizat de IDC si intitulat Barometrul Broadband. Studiul se bazeaza pe date colectate pina la jumatatea anului 2006 si va fi actualizat la fiecare 6 luni.

Sectorul de afaceri are un procent relativ mic pentru ca in acest domeniu exista deja alte solutii functionale cum ar fi conexiunile dedicate sau conexiunile VPN si pentru ca organizatiile mai sunt mai inertiele si au o tranzitie mai greoaie, a precizet Laurentiu Popescu country manager IDC Romania.

Accesul la Internet dedicat, rapid si cu un cost eficient reprezinta fundamentul infrastructurii necesare pentru dezvoltarea societatii informationale in Romania. Solutiile broadband au un rol esential in infrastuctura de comunicatii si reprezinta cea mai puternica strategie in obtinerea unei dezvoltari economice durabile si a unei productivitati sporite, a declarat Bogdan Constantinescu, general manager Cisco Romania si Republica Moldova, citat de NewsIn.

Numarul conexiunilor cu o viteza mai mica de 128Kbps este in continua scadere, acestea fiind inlocuite de conexiuni de peste 512 Kbps, tendinta sustinuta si de eforturile operatorilor, care cresc largimea de banda in timp ce mentin acelasi nivel de pret, a completat acesta.

In cursul anului 2006, aproape 1.000 institutii educationale au fost conectate la Internet prin fibra optica, wireless fix si linii inchiriate. Facilitarea accesului broadband in scoli, face parte din proiectul guvernamental initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii in parteneriat cu RoEDU, organizatie non-profit care are ca rol crearea unei infrastructuri de retea care sa furnizeze institutiilor de educatie acces la Internet si canale de comunicare.

In administratia publica, adoptarea solutiilor broadband este relativ scazuta, in principal datorita lipsei de fonduri pentru implementarea acestora la nivelul administratiei publice locale in zonele rurale.

Conexiunea la Internet prin cablu este cea mai populara tehnologie de acces pentru clientii rezidentiali, cu 48.3 % din numarul total al conexiunilor, urmata de LAN cu 38.3 %, urmate de serviciile DSL si Metro Ethernet care sunt in curs de dezvoltare: DSL cu 6.1%, FWA (Fixed Wireless acces radio) cu 1.3 %, alte tipuri de conexiuni sunt prezente in proportie de 5.9 %.

Retelele de cartier au impreuna un numar de peste 280.000 de conexiuni in banda larga din totalul de 731.000, potrivit datelor IDC.

La nivelul comunitatii de afaceri, adoptarea tehnologiilor Metro Ethernet si DSL creste odata cu expansiunea acestor servicii. Pentru intreprinderile mici si mijlocii, tendinta este sa migreze de la dial-up la xDSL si cablu, in timp ce tehnologia FWA (Fixed Wireless Access) este folosita in organizatiile de dimensiuni medii si mari, ca alternativa la liniile inchiriate. O alta directie de dezvoltare este tehnologia VoIP care va deveni un factor de crestere important pentru adoptarea broadband in randul clientilor de tip business dar si al celor rezidentiali.

Conexiunile prin cablu sunt cele mai populare printre clientii rezidentiali si intreprinderile de dimensiuni mici. Majoritatea clientilor de cablu contracteaza cel putin doua tipuri de servicii, o mare parte avand deja acces la servicii Triple Play: acces Internet, cablu TV si telefonie fixa.

Printre factorii care impulsioneaza adoptarea tehnologiei broadband de catre clientii rezidentiali se numara: cresterea salariilor, scaderea preturilor pentru broadband si accesul usor al furnizorilor in zonele rezidentiale cu servicii de televiziune prin cablu si ADSL, precum si liberalizarea pietei de telecom. Factorii care franeaza implementarea solutiilor broadband sunt: dezvoltarea slaba a infrastructurii de retea in zonele rurale si veniturile scazute ale populatiei din aceste zone, precum si penetrarea slaba a PC-urilor in randul populatiei, se mai arata in studiul IDC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri